Uusi laite yhdistää pet-kuvauksen ja tietokonekerroskuvauksen. Kuva: Kalifornian yliopisto ja Zhongshanin sairaala, Shanghai
Uusi laite yhdistää pet-kuvauksen ja tietokonekerroskuvauksen. Kuva: Kalifornian yliopisto ja Zhongshanin sairaala, Shanghai

Laitteita alkaa tulla sairaaloiden käyttöön ensi vuonna.

Ihmisen koko kehon voi nyt skannata kerralla. Lopputulos on kolmiulotteinen kuva ihmisen sisäelimistä, lihaksista ja luista.

Uudenlainen laite pystyy tuottamaan kuvan sekunneissa. Sitä varten tarvitaan myös aiempaa vähemmän radioaktiivisia merkkiaineita.

Explorer-laite voi tuottaa myös kuvasarjan, josta voi seurata, kuinka lääkeaineet leviävät kehossa. Samalla on mahdollista nähdä, mitä kehon kaikissa elimissä ja kudoksissa tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laitteella tuotettu video näyttää, miten radioaktiivisella aineella merkitty sokeri kulkee pistoksen jälkeen jalasta verisuonia pitkin sydämeen, leviää sieltä kehoon ja päätyy lopulta virtsarakkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri voisi nähdä myös syövän tai tulehdusten etenemisen ja päättää hoidoista sen mukaan.

Skannerin on kehittänyt Kalifornian yliopisto Shanghaissa sijaitsevan United Imaging Healthcaren kanssa. Se rakensi skannerin mallikappaleen ja alkaa myydä laitetta terveydenhuollon markkinoille.

Kalifornian yliopiston Davisin tutkijat Simon Cherry ja Ramsey Badawi alkoivat kehittää skanneria jo 2005. Siihen on yhdistetty kaksi jo klassista menetelmää, pet-kuvaus ja tietokonekerroskuvaus.

”Näimme kehosta tarkkoja yksityiskohtia heti ensimmäisessä tutkimuksessa”, sanoo Cherry. Hän on professori yliopiston biolääketieteellisen tekiikan osastossa.

”Näitä piirteitä ei vain voi nähdä tavallisissa pet-kuvissa”, sanoo yliopiston ydinlääketieteen päällikkö Badawi radiologian osastolta Medical Xpress -sivustolla.

Uusi laite muodostaa kuvan monin verroin nopeammin kuin nykyiset pet-laitteet. Se voi tuottaa koko kehosta kuvan 20–30 sekunnissa.

Lisäksi se voi kuvata kehoa säteilyannoksella, joka on jopa 40 kertaa pienempi kuin pet-kuvauksessa.

Samaa yksilöä voisi siten kuvata monta kertaa ilman, että säteilystä olisi keholle vaaraa. Merkkiaineiden määriä voi myös vähentää. Erityisesti tämä koskee lapsipotilaita.

Potilaskäyttöön skannereita saadaan ehkä jo kesällä 2019. Tutkijat esittelevät laitetta Pohjois-Amerikan radiologisen seuran kokouksessa Chicagossa 24. marraskuuta.

Tapani Kansalainen
Seuraa 
Viestejä2900

Kätsä peli. Jos hinnat saatais kohalleen niin tolla vlis ennaltaehkäistä hyvin monia sairauksia. Näkis syövät jo varhaisessa vaiheessa, verisuoniston alkavan ravoittumisen, rasvamaksan jne.
Tommonen terveystarkastusten perustyökaluksi.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä7940

Scifistä tuttu scanneri on diagnostiikan ja varaosaprinttailun perustyökalu.

Jepajee analysoi: "Minijehovan tapauksessa menetät kaiken. Sen takia hän etsii ihmisiä joilla ei ole mitään menetettävää. Normiguruilua. Gurut ovatkin kaikki psykopaatteja.

Pitää alistua parin vuoden intensiiviaivopesuun jotta kykenee edes etäisesti ymmärtämään hänen ylivertaisuuttaan. Hän ei anna mitään. Hän listaa tarpeesi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla