Kuva: Ildar Sagdejev, Wikimedia Commons
Kuva: Ildar Sagdejev, Wikimedia Commons

Tieto rytmistä voi auttaa esimerkiksi mielenterveyden hoidossa.

Sähköpostiliikenne, puhelut ja tekstiviestit jättävät meistä digitaalisia jalanjälkiä. Näitä jalanjälkiä tarkkailleet tutkijat huomasivat, että meistä kunkin digitaalinen rytmi on lähes yhtä yksilöllinen kuin allekirjoitus.

"Yksilöt näyttävät noudattavan omaa rytmiään säännöllisesti", toteaa Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Talayeh Aledavood tutkimustiedotteessa.

Yksilölliset rytmit havaittiin monessa eri tietoaineistossa niin sähköpostiliikenteessä, puheluissa kuin tekstiviesteissäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Lähes kaikissa tapauksissa yksilölliset rytmit eroavat huomattavasti keskiarvosta. Joku esimerkiksi soittelee lähinnä aamulla ja toinen taas keskipäivällä tai illalla", kertoo Aledavood.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä ei ole täysin selvää, mistä erilaiset rytmit aiheutuvat, mutta maantieteellisillä ja kulttuurisilla tekijöillä on selvästi vaikutusta. Tutkijat uskovat, että vaikutusta on myös päivänvalon mukaan muuttuvalla tarkkaavaisuudella sekä mahdollisella aamu- tai iltavirkkuudella.

Digitaalista päivärytmiä voidaan mahdollisesti hyödyntää lääketieteessä. Esimerkiksi mielenterveyspotilailla muutokset digitaalisessa rytmissä voisivat kertoa tilan muutoksesta.

Tutkimuksen julkaisi Frontiers of Physics.

Sisältö jatkuu mainoksen alla