Ihmisen jätöksistä tehdään biokaasua Ugandassa. Kuva: Corinne Schuster-Wallace, UNU-INWEH
Ihmisen jätöksistä tehdään biokaasua Ugandassa. Kuva: Corinne Schuster-Wallace, UNU-INWEH

Miljardi ihmistä tekee tarpeensa puskiin.

Kolmannes planeettamme väestöstä elää ilman kunnollista vessaa. Melkein miljardi ihmistä joutuu käymään tarpeillaan puskissa. Jäte jää maahan lojumaan ja levittämään taudinaiheuttajia, vaikka se kannattaisi hyödyntää energiantuotannossa, toteavat YK-yliopiston tuoreen raportin kirjoittajat.

Jos makki käytettäisiin metaania tuottavien mikrobien kanssa hapettomissa oloissa suurissa tankeissa, voitaisiin saada valtavasti kaasua. Siitä riittäisi sähköä jopa 138 miljoonalle kotitaloudelle. Luku tarkoittaa, että energiaa saisivat kaikki Indonesian, Brasilian ja Etiopian asukkaat.

Kaasun hinta kattaisi todennäköisesti muutamassa vuodessa kustannukset, jotka kuluisivat koko järjestelmän rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Tutkijat laskivat, että koko maailmasta ihmisen jätöksistä saatavan biokaasun arvo voisi olla jopa 8,6 miljardia euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi siitä, mitä kaasuntuotannosta jää jäljelle, voitaisiin valmistaa kaksi miljoonaa tonnia puuhiilen kaltaisia brikettejä. Puristeet sisältävät yhtä paljon energiaa kuin hiili.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

YK:n yliopiston vesi-, ympäristö- ja terveysverkoston johtaja Zafar Adeel toivoo, että markkinoille saataisiin yksinkertainen, kustannustehokas menetelmä makin käsittelemiseksi.

Se edistäisi kehitystä, suojelisi ympäristöä ja auttaisi vähentämään puutteellisesta sanitaatiosta johtuvia ongelmia. Ala-arvoisista tai olemattomista vessoista aiheutuu kymmenesosa kaikista maailman sairauksista.

Ihmisen jätöksiä kompostoidaan jo nyt lannoitteeksi monissa paikoissa eri puolilla maailmaa, mutta energianlähteenä niitä on tähän asti käytetty vähän.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Toinen näkökulma asiaa. Puskapaskat ovat ekologisesti kestävää puuhaa. Eivät rasita maailman meriä eivätkä muutakaan vesistöä. Niin kauan kuin jätökset pysyvät syntysijoillaan on tilanne ennallaan. Kaikenlainen kuskaaminen jo muuttaa asetelmaa.

Olen jo aiemmin viritellyt keskustelua eteenpäin siirrettävästä kompostoivasta vessasta. Kariketta vastaavaa kyllä löytyy kuivikkeeksi kaikkialla missä ihmiset viihtyvät. Vinssaamalla muutaman sentin kerrallaan siirrettävä hyyskä jättää jälkeensä valmiin kompostoituvan auman. Muutaman metrin päässä oleva auma on jo turvallisesti käytettävissä lannoitteeksi. Eläimien varalta voi auman päällä kulkea suojalaahus, jonka läpi eläimet eivät pääse pöyhimään keskeneräistä kompostia. Rotat voi loukuttaa ja jättää samaiseen aumaan. Tehokas pään hellästi poistava rotta-ansa voi olla myös kiinteä osa tuollaista pasamajaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla