"Jos ihmisen alkuaineet hankittaisiin vapailta markkinoilta, niistä ei tarvitsisi maksaa paljon mitään", arvioi lääketieteen tohtori Pekka Mustonen. Meissä on noin 50 erilaista alkuainetta, ja monet niistä ovat käytännössä ilmaisia. Noin 70-kiloisessa...

"Jos ihmisen alkuaineet hankittaisiin vapailta markkinoilta, niistä ei tarvitsisi maksaa paljon mitään", arvioi lääketieteen tohtori Pekka Mustonen. Meissä on noin 50 erilaista alkuainetta, ja monet niistä ovat käytännössä ilmaisia. Noin 70-kiloisessa ihmisessä on happea runsas 45 kg, hiiltä 13 kg, vetyä vajaa 7 kg, typpeä runsas 2 kg. Soluja löytyy liki 100 biljoonaa ja noin 100 eri tyyppiä. "Myös monet soluista ovat halpoja", huomautti Mustonen, joka luennoi eilen sunnuntaina tiedekeskus Heurekan yleisötilaisuudessa. Esimerkiksi Suomessa verta luovutetaan ilmaiseksi. Yhdysvalloissa maksetaan munasolusta 5000 dollaria ja siemennesteestä ehkäpä 75 dollaria annokselta.

Tilanne muuttuu, jos laskelmissa otetaan huomioon käyttökustannukset. Solujen polttoainetta ATP:tä eli adenosiinitrifosfaattia kuluu vuorokaudessa 40 kiloa. "Sen hinta on alan laboratorion tuotantokustannusten perusteella 117 miljoonaa euroa ja vuodessa jo peräti 42 705 miljoonaa euroa", Mustonen kertoi.

Aktiivinen kansalainen on yhteiskunnalle edullinen olio, jos perusteena käytetään terveydenhoitokuluja. Valtion säästäessä myös ihmisen hinta laskee. Länsimaissa hoidon rajana on 200 000–300 000 markkaa, kun arvioidaan sillä saavutettavan laadukkaan elinvuoden hintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla