Kissoissa on paljon tokoplasmaloista. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kissoissa on paljon tokoplasmaloista. Kuva: Wikimedia Commons

Toksoplasmaloinen muuttaa aivojen kemiaa.

Raivopuuskia nostattavalla oireyhtymällä ja ihmisillä hyvin yleisen toksoplasmaloisen välillä on havaittu yhteys. Loisen voi saada muun muassa kissalta tai huonosti kypsennetystä lihasta.

Toksoplasmoosi on toksoplasmaloisen levittämä hyvin yleinen infektio, jonka on sairastanut arviolta 30 prosenttia maailman ihmisistä. Suomessa joka viides on saanut tartunnan aikuisikään mennessä.

Moni kantaa loista tietämättään, mutta se on silti vaarallinen. Toksoplasmoosi voi viedä hengen sikiöltä tai immuunipuutosta potevalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka infektio ei tappaisi, se voi tehdä aivoihin polyyppeja ja muuttaa aivojen toimintaa. Infektion on todettu hidastavan reaktiokykyä, mikä tekee siitä mahdollisen osasyyllisen esimerkiksi useisiin liikennekuolemiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusi Yhdysvalloissa tehty tutkimus vahvistaa jo aiemmin herännyttä epäilystä siitä, että toksoplasmoosi voi lisätä myös aggressiivista käytöstä.

Tutkimukseen osallistui 360 henkilöä, joiden mielenterveyttä ja tiettyjä luonteenpiirteitä tutkijat kartoittivat. Lisäksi heidät testattiin toksoplasmoosin varalta.

Testeissä kolmasosalta löydettiin raivopuuskasyndrooma, johon liittyy esimerkiksi rattiraivoksi kutsuttu riskinotto ja aggressio liikenteessä. Kolmasosalta löytyi masennusta ja muita psyykkisiä sairauksia, mutta ei raivopuuskia. Kolmannella koehenkilöjoukolla ei ollut mielenterveysongelmia.

Loisinfektio oli kaksi kertaa yleisempi koehenkilöillä, joilla tutkimuksessa diagnosoitiin raivopuuskasyndrooma tai useita aggressiivisuuteen tai impulsiivisuuteen viittaavia luonteenpiirteitä.

Tutkijat muistuttavat, että toksoplasmoosin ja aggressiivisuuden yhteys ei vielä tarkoita, että loinen vuorenvarmasti on syypää.

”Emme vielä ymmärrä tähän liittyvää mekanismia. Kyseessä voi olla kohonnut tulehdusvaste, loisen tuottama suora muutos aivoissa tai jopa käänteinen syy-seuraus-suhde, jos aggressiiviset ihmiset pitävät muita useammin kissoja ja syövät enemmän huonosti kypsennettyä lihaa. Tutkimuksemme kertoo, että tarvitsemme lisää tutkimusta ja näyttöä ihmisillä”, toteaa tiedotteessa tutkimusta tehnyt professori Royce Lee, joka työskentelee psykiatrian ja käyttäytymisneurotieteen apulaisprofessorina Chicagon yliopistossa.

Toksoplasmoosi ja aggressio on liitetty toisiinsa tutkimuksessa aiemminkin, mutta silloin yhteys havaittiin ainoastaan miehillä. Lisäksi sen tiedetään vanhastaan olevan tavallista yleisempi skitsofreniaan sairastuneiden, masentuneiden ja itsetuhoisesti käyttäytyvien joukossa. Joidenkin tutkijoiden mukaan toksoplasmoosi aiheuttaa jopa kolmasosan maailman skitsofrenioista.

Nyt tehdyn tutkimuksen julkaisi Journal of Clinical Psychiatry.

Toksoplasmaloinen leviää ihmiseen yleensä maaperästä huonosti pestyn tai kypsennetyn ruuan välityksellä. Loisen tärkeimpiä isäntiä ovat kissat.

Vierailija

Tokso on jaksanut kiinnostaa minua jo pari vuotta, eli siitä asti kun loistava Robert Sapolsky minut tutustutti käyttäytymisen biologiaan.

Huippumielenkiintoinen alkueläin, joka tulee antamaan vielä paljon hyvää ihmiskunnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla