Moni hakee kumppania nettideittipalvelusta. Kuva: Kimmo Taskinen
Moni hakee kumppania nettideittipalvelusta. Kuva: Kimmo Taskinen

Mies on parhaimmillaan 50-vuotiaana, nainen 18-vuotiaana, kertoo nettideittitutkimus.

Nettideittailu voi olla raadollista. Seuranhakupalveluissa harvat ja valitut saavat jopa tuhansittain viestejä, kun valtaosa jää nuolemaan näppejään. Ihmiset näyttävät myös tiedostavansa oman ”markkina-arvonsa” ja hakevat seuraa samantasoisista ihmisistä. 

Muun muassa tällaisia asioita selvisi kattavassa verkostoanalyysissä, jossa sosiologi ja tilastotieteilijä Elizabeth Bruch ja fyysikko Mark Newman Michiganin yliopistosta tutkivat ihmisten käytöstä eräässä netin deittipalvelussa. Tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä, ja se on ilmaiseksi luettavissa täällä.

Tutkijat analysoivat 94 000 miehen ja 92 000 naisen viestittelyä Yhdysvalloissa ”suositussa ja ilmaisessa” seuranhakupalvelussa. Tutkijat eivät kerro, mistä deittipalvelusta on kyse, mutta kyseessä tuskin on Tinder, sillä tutkijat viittaavat palveluun verkkosivuna eivätkä mobiilisovelluksena.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Deittipalvelun käyttäjiä seurattiin neljässä kaupungissa: New Yorkissa, Bostonissa, Chicagossa ja Seattlessa. Amerikkalaisilla tehtyä tutkimusta ei voi suoraan yleistää Suomeen, mutta tietyt trendit ovat länsimaissa universaaleja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mittarina henkilöiden niin sanotusta haluttavuudesta tutkijat käyttävät Googlen PageRank-algoritmia, joka hakukoneissa mittaa verkkosivustojen arvostusta esimerkiksi sen perusteella, kuinka moni muu sivusto linkittää niihin.

Deittipalvelua käyttävistä henkilöistä muodostuu verkosto, josta nähdään muun muassa, kuka saa eniten viestejä, mihin suuntaan viestit kulkevat ja miten usein niihin vastataan. Tutkijat voivat näin asettaa henkilöitä suosituimmuusjärjestykseen ja katsoa esimerkiksi, viestivätkö haluttaviksi määritellyt ihmiset lähinnä muille ”haluttaville” ihmisille.

Tästä verkostosta erottui selkeitä säännönmukaisuuksia: Naiset ovat haluttavimmillaan 18-vuotiaana ja vähiten haluttuja 60-vuotiaina. Miehet taas ”paranevat vanhetessaan” eli haluttavuuden huippu koittaa vasta 50-vuotiaana, jonka jälkeen se alkaa laskea. Haluttavimpia kumppaneita miesten mielestä olivat aasialaiset naiset, naisten mielestä valkoihoiset miehet.

Tutkimus oli rajattu vain henkilöihin, jotka hakivat heteroseksuaalista kanssakäymistä. Henkilöiden sukupuoli perustui heidän omaan ilmoitukseensa palvelussa.

Kaikki kurottavat välillä ylemmäs

Valtaosa ihmisistä sai vain muutamia tai ei ollenkaan viestejä, kun harvat hierarkian huipulla olevat saivat valtavasti viestejä. 

Naisille kumppanin koulutustaso oli tärkeämpi kuin miehille. Mitä enemmän koulutusta, sitä halutumpi mies. Miehet taas suosivat alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita naisia. Tätä korkeampi ja myös matalampi koulutustaso laski naisen haluttavuutta. Iän vaikutus oli kontrolloitu, eli kyse ei ole siitä, että koulutetummat naiset olisivat vanhempia ja siksi vähemmän haluttavia.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että ihminen arvioi omaa paikkaansa ja mahdollisuuksiaan parisuhdemarkkinoilla ja pysyy melko tarkasti ”omalla tasollaan”. Valtaosa viesteistä kulki hierarkian samalla tasolla oleville henkilöille. Lähes kaikki kurottivat silti välillä ylemmäs ja lähestyivät tasoaan hieman ylempänä olevia henkilöitä. Näihin viesteihin vastattiin sangen harvoin.

Kummankin sukupuolen menestys itseään ”tasokkaampien” partnereiden kanssa oli kehnoa, mutta miesten kohdalla vielä jyrkemmin. Mies sai kaksi kertaa niin todennäköisesti vastauksen viestiinsä, jos hän lähestyi hierarkiassa alempana kuin ylempänä olevaa naista.

Miestä korkeammalla olevat naiset eivät koskaan vastanneet usempaan kuin joka viidenteen viestiin jos ne tulivat ”alemman tason mieheltä”.

Harva teki aloitteen omaa tasoaan alemmas eli itseään vähemmän haluttavana pidetyille ihmisille. Jos omalta tasolta kurotettiin ylöspäin, viestejä lähetettiin tutkijoiden mittarin mukaan keskimäärin 25 prosenttia itseään ”halutummille” ihmisille. Tällöin viestit olivat keskimäärin pidempiä. 

 

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä19604

Zorba the Greek kirjoitti:
Aasialaisissa naisissa saa enempi naista pienemmssä tilassa.

Mut viiskymppisen valkosen miehen suosio on on mysteeri.

Joo, luulis että päivettyneellä olis paremmat saumat, mutta ilmeisesti kalkkilaivan kapteenit kaapii kermat pinnalta...

No, tuo tuo tutkimushan rajoittuu vain somessa tapahtuvaan viestittelydatan analysointiin, ei siitä selviä että mitä tapahtuu reaalimaailmassa esim. kun ne parikymppiset daamit näkee äijät livenä, voi olla lievimmillään pettymystä, kun satuprinssi osoittautuukin olevan nousuhumalassa örveltävä möhömahainen juntti, eli feikannut profiilinsa.

😎

Vaihtelu virkistää

  • ylös 11
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla