Poliisin julkaisemassa valvontakamerakuvassa näkyy ryöstöstä epäilty.
Poliisin julkaisemassa valvontakamerakuvassa näkyy ryöstöstä epäilty.

Uusi hakukone poimii nopeasti tuntomerkkeihin sopivat henkilöt valvontakameroiden kuvista.

Kuvaile henkilö pituus ja vaatteet, ja hakukone löytää hänet valvontakameroiden kuvista ja videoista. Tällaisen ”videokuvien googlen” ovat tehneet tutkijat Ahmedabadin yliopistossa ja Lalbhai Dalpatbhain korkeakoulussa Gujaratissa, Intiassa.

Ohjelma käyttää kuvien etsinnässä laskentaohjelmaa eli algoritmia, joka on koneoppiva.

Etsittävistä henkilöistä kerrotaan usein esimerkiksi pituus, sukupuoli ja vaatetus. Näiden tietojen avulla voi löytää videolta lyhyen naisen, jolla on punainen takki, mutta kuvan löytymiseen voi mennä tunteja. Intialaisten kehittämä hakukone etsii sen paljon nopeammin ja automaattisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmin videoiden haravoinnissa on käytetty työkaluja, joilla voi poimia kuvan videosta ja etsiä sitten muita videokuvia, joissa sama henkilö mahdollisesti näkyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Intialaiset kouluttivat tekoälynsä näyttämällä sille 110 erilaista videota ihmisistä, joita oli kuvattu eri kulmista ja etäisyyksiltä. Kun tekoäly sai eteensä uuden videon ja kuvauksen siitä, mitä etsiä, etsi ohjelma ihmistä laskemalla jokaisesta kuvasta ihmisten pituuden.

Jos usea ihminen on samassa kuvassa saman pituinen, ohjelma rajaa hakua esimerkiksi vaatetuksen värin avulla ja sen perusteella, onko kohde mies tai nainen. Kokeissa ohjelma löysi tällä tapaa 28 henkilöä 41:stä.

Ohjelman kehittäjät aikovat nyt parantaa haun tarkkuutta. Haku paranisi, jos ohjelma osaisi erottaa myös ihmisen ruumiinrakenteen ja kehon asennon.

”Tämä ohjelma kehittää tulevaisuuden valvontajärjestelmiä”, lupaa yksi ohjelmaa tehnyt tutkija, Vandit Gajjar Ahmedabadin yliopistosta Intiassa.

Ohjelmoijat esittelevät työnsä kansainvälisessä konferenssissa marraskuussa Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa. Kokous käsittelee videoneuvotteluja ja signaaliin perustuvaa valvontaa. Työ on jo luettavaissa Arxiv-sivustolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla