Kuva: <span class="photographer">Jukka Uotila ja SLL.</span>
Kuva: Jukka Uotila ja SLL.

Kuopiolaistutkimuksen mukaan yhden ihmisen pelastaminen lääkintähelikopterilla maksaa noin 92 000 euroa. Kopteri on ambulanssia kalliimpi, mutta sen valttina on nopeus.

Kuopiolaistutkimuksen mukaan yhden ihmisen pelastaminen lääkintähelikopterilla maksaa noin 92 000 euroa. Kopteri on ambulanssia kalliimpi, mutta sen valttina on nopeus. 15 prosentissa tutkituista tapauksista ihmishengen pelastuminen oli nimenomaan kopterikyydin ansiota.

Hanna Koskisen Kuopion yliopistolle tekemässä opinnäytteessä tutkittiin Medi-Helin vuonna 2002 hoitamien pelastustehtävien tuloksellisuutta ja kustannusvaikuttavuutta. Tehtäviä oli yhteensä 530. Kopteri oli käytössä 56 prosentissa tapauksista, auto 41 prosentissa. Asiasta kertoi Impakti –lehti.

Maailman ensimmäinen pelastushelikopterilento tehtiin jo vuonna 1945, kun newyorkilainen lääkäri lennätettiin auttamaan loukkaantunutta ilmavoimien koelentäjää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa ensimmäinen pelastuskopteri nousi ilmaan 1992. Eri puolilla maata on nyt kuusi lääkinnällistä ensihoito- ja pelastushelikopteria. Niitä lennättävät tukiyhdistykset, joiden keskeinen rahoittaja on Raha-automaattiyhdistys RAY. Tuen ehtona on, että sairaanhoitopiirit vastaavat lääkinnällisistä kuluista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla