Simpanssit ja bonobot käyttävät eleitä vaihtaakseen asentoja sukiessaan toisiaan. Kuva: <span class="photographer">Catherine Hobaiter</span>
Simpanssit ja bonobot käyttävät eleitä vaihtaakseen asentoja sukiessaan toisiaan. Kuva: Catherine Hobaiter

Ihmisten, bonobojen ja simpanssien eleet voivat samaa kaukaista perua.

Simpansseilla, bonoboilla ja meillä ihmisillä näyttää olevan yhteistä, kaukaa menneisyydestä perittyä elekieltä, jonka kaikki kolme lajia saattavat ymmärtää. Näin olettavat psykologi Kirsty Graham Yorkin yliopistosta Britanniasta ja hänen kollegansa.

Tuoreessa tutkimuksessaan he videoivat villejä bonoboja eli kongonsimpansseja Ugandassa ja analysoivat näiden eleitä. Tutkijoiden artikkelin julkaisi Plos Biology -lehti.

Kun bonobo teki tavallisen eleen, josta seurasi yhdenmukainen reaktio lauman muilta jäseniltä, tutkijat hyväksyivät sen listalleen. Jos bonobo vaikkapa raaputti äänekkäästi olkavarttaan katsoessaan lajikumppanian, tämä ryhtyi rapsuttamaan sitä ystävällisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska ensimmäinen osapuoli oli aina tyytyväinen toisen vastaukseen, tutkijat päättelivät, että oman olan äänekäs raapiminen tarkoittaa kyhnytyspyyntöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavaksi tutkijat vertasivat bonobojen ja simpanssien eleitä ja huomasivat, että 90 prosenttia niistä olivat samanlaisia.

Tämä on paljon enemmän kuin sattumaa, sanoo tutkimusta johtanut Graham Science-lehdessä. Hän olettaa, että yhteinen osa elehtimisestä lienee vanhaa, perittyä ohjelmistoa. Sillä saattaa siis olla biologinen perusta.

Esimerkkejä eleistä tukijat ovat koonneet The Great Ape Dictionary -verkkosivulle.

Simpanssit ja bonobot kuuluvat samaan Pan-sukuun. Bonobot erotettiin omaksi lajikseen vasta vuonna 1929. Lähisukulaiset näyttävät samanlaisilta, mutta bonobo on kevytrakenteisempi ja sillä on pitkulaisempi naama ja pitemmät raajat kuin simpanssilla. Lisäksi bonobo kävelee pystyasennossa.

Koska monet eleet ja merkitykset ovat yhteisiä bonoboille ja simpansseille, tutkijat arvelevat, että niitä käytti myös näiden kädellisten ja ihmisen viimeinen yhteinen esi-isä. Simpansseihin johtava kantamuoto erosi ihmisen linjasta 7–8 miljoonaa vuotta sitten.

Vaihtoehtoisesti jokainen laji on voinut kehittää elekielensä itsenäisesti, mutta tätä Graham ja hänen työtoverinsa pitävät epätodennäköisenä.

Heidän mukaansa on luultavaa, että ihmisetkin jakavat eleiden perinnön, koska meidän näyttää olevan helppo ymmärtää, mitä eläimet haluavat.

Lisäksi meille on luontevaa turvautua eleisiin, kun emme pysty käyttämään sanoja vaikkapa vieraskielisessä ympäristössä. Tervehdimme tuntemattomia käden heilautuksella, ja he ymmärtävät.

Jotkin eleet ovat toki opittuja tai muutettuja. Esimerkiksi Ugandan viidakossa elävä, tutkijoiden Shibaksi nimeämä bonobouros teki liioitellun kädennoston samalla kun löi rintaansa. Se tuntui tahtovan korostaa pyyntöään, mikä toimikin.

Grahamin tiimi aloittelee uutta tutkimusta, jossa se selvittää, miten ihmiset reagoivat apinoiden eleisiin. Tutkijat perehtyvät myös siihen, miten hyvin ymmärrämme karvaisten sukulaistemme käsien sanomia ja kuinka usein käytämme itsekin raajojamme viestiäksemme samoja sisältöjä.

Simpanssien eleistä ilmestyi perusteellinen tutkimus Current Biology -lehdessä vuonna 2014. Siinä kommunikaation tutkijat Catherine Hobaiter ja Richard Byrne St. Andrewsin yliopistosta Skotlannista ruotivat yhteensä 4 531 tapausta, joissa simpanssit viestivät elehtimällä. He tarkkailivat 80 simpanssin yhteisöä Ugandassa sijaitsevassa sademetsässä.

Heidän mukaansa villit simpanssit käyttävät 66 elettä, joiden avulla ne välittävät 19 merkitystä. Tutkijat tulkitsivat ensimmäistä kertaa tarkoin 36 eleen merkityksen.

Jos simpanssi pyytää lajikumppaniaan lähemmäs, se viittoo, tarttuu tähän kiinni ja vetää tai läimäyttää vaikkapa kivellä kiveä. Toissijaisesti se saattaa heilauttaa kättään, työntää kaveria tai läpsäistä tätä suulle.

Näin simpanssi komentaa toista poistumaan: se viuhtoo kädellään, hypähtää ilmaan, ravistaa jotain, minkä saa kahmaistua kouraansa, mottaa sitä, maata tai yksilöä, jonka tahtoo karkottaa. Joskus se voi nostella kättään, liikuttaa esinettä, sysätä, lyödä tai naputtaa epäsuosioon joutunutta kaveria tai tömistellä.

Kun simpanssi viekoittelee kumppania flirttailemaan kanssaan, se näykkii lehteä.

Eri yksilöt tarkoittavat samoilla eleillä samaa tai samoja asioita. Kun ryhmän jäsenet neuvottelivat keskenään, ne hyödynsivät joustavasti useita samanmerkityksisiä eleitä.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10614

Puraisu on jännä ele. Taaperot voi tehdä kevyen puraisun kasvoille. Ja ankanpojat ihmisen iholle liikettä, jolla ne suodattaa vedestä syötävää - kun niillä on mitä ilmeisemmin ollut mukavaa, mutta ne ovat jo väsyneitä.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä6962

Potaskaa. Eleet ovat useinkin tasan päinvastaisia kuin mihin ihminen on sosiaalisesti päätynyt. Esimerkiksi hampaiden paljastaminen, myös simpanssilla luonnossa (kun se ei matki ihmistä), on lähes aina vihamielinen ele eikä mikään "hymy" (vaikka siltä vaikuttaisi) kuten ihmisellä. Takapuolen kääntäminen sen sijaan elukoilla lähes kautta linjan ystävällinen ele, joka tarkoittaa, ettei asianomainen odota hyökkäystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla