Kuva: Geraint Owen, Wikimedia Commons
Kuva: Geraint Owen, Wikimedia Commons

Hermosto pakottaa säästämään energiaa.

Vaikka kuinka yrittäisit liikkua raskaasti ja polttaa kaloreita, hermosto yrittää tietämättäsi säätää liikkeitäsi kevyemmiksi. Tämän havaitsivat kanadalaiset tutkijat kekseliäässä kokeessa, jossa puututtiin ihmisten luontaiseen kävelyrytmiin.

Miljoonat askeleet ovat muovanneet kunkin meistä kävelystä mahdollisimman energiatehokasta. Niinpä koehenkilöiden kävelyä häirittiin vetämällä heidän jalkaansa robottihousut, jollaisilla esimerkiksi vammautuneita voidaan auttaa liikuttamaan jalkojaan.

Ensin tutkijat antoivat koehenkilöiden kävellä juoksumatolla tavalliseen tapaansa. Kun se oli selvillä, tutkijat säätivät robottihousut vastustamaan juuri tällaista kävelyrytmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka vastus oli kevyt, ihmiset muuttivat askellustaan jo muutamassa minuutissa, vaikka näin säästynyt energiamäärä olisi ollut vain alle viiden prosentin luokkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Askelluksen nopea muuttuminen tarkoittaa, että hermostomme tarkkailee jatkuvasti kuluvan energian määrää ja säätää liikkeitämme mahdollisimman energiatehokkaiksi.

Periaatteessa samasta ilmiöstä on kyse silloin, kun sen kummempia ajattelematta valitsemme lyhimmän mahdollisen kävelyreitin paikasta toiseen. Samasta syystä useimmat meistä istuvat mieluummin kuin seisovat, vaikka seisomiselle ei olisi mitään estettä.

"Tutkimuksemme tarjoaa fysiologisen perustan tällaiselle laiskuudelle. Se havainnollistaa, että jopa kävelyn kaltaisissa hyvin harjaantuneissa liikkeissä hermosto alitajuisesti tarkkailee energiankulutusta ja jatkuvasti optimoi liikeratoja uudelleen tehdäkseen liikkumisesta mahdollisimman edullista", kommentoi tutkimusta tehnyt Max Donelan tutkimusryhmän tiedotteessa.

Laihdutusmielessä kuntoilevaa tulos voi masentaa, mutta tutkimusta johtanut Jessica Selinger näkee asiassa myös valoisan puolen.

"Energiankäytön näin nopea ja tarkka tunteminen ja optimoiminen on hermostolta hyvin vaikuttava saavutus. Täytyy olla todella fiksu ollakseen niin laiska!"

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla