Iän merkit ihossa syntyvät, kun kantasolut laiskistuvat. Kuva: Shutterstock
Iän merkit ihossa syntyvät, kun kantasolut laiskistuvat. Kuva: Shutterstock

Helsingin yliopiston tutkijat saivat selville, miten ihon kantasolut menettävät elinvoimaansa.

Vanhetessa

iho menettää kiinteyttään ja hiukset harvenevat. Näiden ikääntymisen merkkien yksi syy on se, että ihon kantasolut eivät enää kykene uudistamaan ihoa ja hiuksia.

Nyt Helsingin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville, miksi kantasolut menettävät elinvoimaansa. Löydös voi auttaa löytämään keinoja sekä estää ihon vanhenemista ja hiusten lähtöä että edistää vanhetessa heikentyvää haavojen paranemista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingin yliopiston solu- ja kehitys­biologian professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sara Wickström

ryhmineen keskittyi tutkimuksessaan ihossa olevien karvatuppien kantasoluihin.

Karvatuppien kantasoluista kasvavat hiukset päähämme. Kun kantasolut iän myötä heikkenevät, hiukset harventuvat sekä miehillä että naisilla.

Joissain tapauksissa karvatupen kantasolut uudistavat myös ihoa. Tähän toimeen ne ryhtyvät silloin, kun ihoon on tullut haava.

Wickström ja kumppanit huomasivat tutkimuksessaan hiirillä, että kantasolut eivät itsessään väsy. Sen sijaan niiden puhti loppuu, kun niitä ympäröivä sidekudos jäykistyy.

”Kun kantasolut siirrettiin nuoriin hiiriin, kantasolujen toimintakyky pystyttiin palauttamaan”, Wickström kertoo.

Vaikka uuden tutkimuksen löydökset koskevat ensi sijassa karvatuppeja ja hiusten vanhenemista, samat mekanismit vaikuttavat todennäköisesti myös muissa ihon osissa.

”Meillä on alustavia tuloksia, että sidekudoksen jäykistyminen vaikuttaa koko ihoon.”

Voiko sidekudosta vahvistaa jollakin konstilla ja auttaa kantasoluja pysymään terässä, jolloin ihon ja hiusten vanheneminen hidastuisi? Wickström ei lupaa pikalääkettä heidän tutkimuksensa pohjalta.

”Meidän pitäisi tutkia ihmisen ihossa, miten sidekudoksen muutoksia voisi hidastaa tai estää. Pitkällä tähtäimellä voisi ajatella, että on jokin lääkeaine, jolla tilannetta voisi parantaa.”

Sidekudoksen heikkenemistä estävällä lääkkeellä ei olisi vain kosmeettinen tehtävä säästää rypyiltä tai hiusten harvenemiselta. Se voisi tuoda apua kroonisiin haavoihin, joista vanhukset saattavat kärsiä.

”Haavojen paraneminen hidastuu todella paljon vanhemmilla ihmisillä. Se on kantasolujen toiminnan heikkenemisen tulosta. Tärkeä kysymys on, voisiko sidekudoksen vanhenemista hidastaa ja sitä kautta paranemista edistää.”

Wickströmin ja hänen työtovereidensa tutkimuksen julkaisi Nature Cell Biology -tiedelehti.

Yeni Mihova
Seuraa 
Viestejä11638

b_e_y_o_n_d kirjoitti:
Käyttäjä33793 kirjoitti:
Ravinto on kaiken aa ja oo.

Kannattaa muistaa että liha ei ole ravintoa. 

Tämä lienee sitä kuuluisaa trollaamista. :)

Hellin Kuiluttaja!

Keijona
Seuraa 
Viestejä36218

Voiko olla mitään surullisempaa ja epätoivoisempaa kuin väistämättömän pelko ja sitä vastaan taistelu. Siis vanhenemista vastaan taistelu, toisinsanoen nuoruuden tavoittelu.

Nuorethan ovat kokemattomia ja ymmärtämättömiä. Ei ole ihme että keskenkasvuisuuden tavoittelijoita rahastetaan, se on niin lapsellisen helppoa.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla