Talipunkki Demodex folliculorum on niin pieni, ettei sitä paljaalla silmällä erota.
Talipunkki Demodex folliculorum on niin pieni, ettei sitä paljaalla silmällä erota.

Talipunkit voivat siirtyä ihmisillä sukupolvesta toiseen.

Talipunkit kulkevat erottamattomasti ihmislajin mukana, tutkijat osoittivat Pnas-tiedelehdessä. Niitä on melkein jokaisella aikuisella ihmisellä, ja talipunkkien perimä kertoo ihmislajin kehittymisestä ja siirtymisistä mantereelta toiselle.

”On järkyttävää, että olemme vasta tajuamassa, miten syvästi me jaamme elämänhistoriamme kehossamme olevien punkkien kanssa”, tutkija Michelle Trautwein sanoo tutkimustiedotteessa.

Tutkijat kartoittivat talipunkkien (Demodex folliculorum) mitokondrioiden dna:ta eri puolilta maailmaa. Eri ihmispopulaatioilla havaittiin erilaisia talipunkkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Talipunkit elävät ihmisen huokosissa kehon eri puolilla lajista riippuen. Niitä on useimpien ihmisten kasvoissa ja päänahassa, ja punkit yleistyvät ihmisen ikääntyessä. Terveyskirjaston mukaan näitä ihon normaalieliöstöön kuuluvia otuksia lienee jokaisella keski-iässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkittu Demodex folliculorum elää päänahassa, kulmakaarissa ja silmäripsien karvatupissa. Matomainen millimetrin osien mittainen otus asuu myös ihon karvatupissa ja talirauhasten käytävissä ja syö talirauhasten öljyistä eritettä. Punkit ovat niin pieniä, ettei niitä juuri näe eivätkä ne tunnu iholla.

Valtaosalle ihmisistä talipunkit ovat harmittomia. Joillekin ne voivat aiheuttaa erilaisia ihosairauksia ja silmävaivoja, mikä tutkija Trautweinin mukaan on yksi syy tutkia näitä ihmisen uskollisia seuralaisia. Mutta on muitakin syitä:

”Ne eivät ole pelkästään kasvoillamme eläviä ötököitä vaan tarinankertojia menneisyydestämme”, Trautwein kuvailee Science Daily -uutissivustolla.

Keskeinen havainto on tutkimuksen mukaan se, että talipunkit eivät siirry ihmisestä toiseen kovinkaan helposti. Niiden siirtyminen ihmisestä toiseen vaatii läheistä kosketusta ihmisten välillä.

Tutkijat keräsivät punkkinäytteitä 70 ihmiseltä eri puolilta maailmaa. He havaitsivat, että eri puolilla maailmaa elävillä ihmisillä on perimältään erilaisia talipunkkeja. Ne voivat kulkea perheessä ihmisestä toiseen ja suvussa sukupolvesta toiseen.

Esimerkiksi nykyisissä yhdysvaltalaisissa voi yhä olla talipunkkeja, joiden perimä viittaa punkkien kuolleiden edeltäjien lähteneen samoilta mantereilta kuin isäntäihmisten edeltäjät sukupolvia sitten. Tutkijat jopa päättelevät, että vaatimattomat talipunkit saattavat olla ikivanhaa perua ja osaltaan vahvistaa teoriaa, että nykyihminen lähti alun perin Afrikasta kauan sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla