Kuvapörssi
Kuvapörssi

Jos näet että toiseen sattuu, sinuunkin sattuu - paitsi jos se toinen on eri rotua.

Ihmisellä on taipumus reagoida näkemäänsä kipuun kuin omaansa. Rotuasenteet kuitenkin hillitsevät tällaista automaattista empatiaa, raportoivat italialaiset tutkijat Current Biologyssä.

Salvatore Maria Aglioti Sapienzan yliopistosta Roomasta kollegoineen kartoitti koehenkilöiden reaktioita transkraniaalisen magneettistimulaation avulla. Vapaaehtoisille - joista osa oli valkoihoisia, osa mustaihoisia italialaisia - näytettiin videoita, joissa valkoinen tai musta käsi lävistettiin neulalla tai sitä siveltiin pumpulipuikolla. Katselijoiden sensorimotoriset vasteet rekisteröitiin.

Analyysi osoitti, että koehenkilö reagoi kipuun samalla lihaksella kuin satutettava, mikäli tämä oli samaa ihonväriä kuin katselija itse. Erirotuinen käsi sen sijaan ei herättänyt automaattista empatiareaktiota. Se kuitenkin virisi uudelleen, mikäli satutetun käden väri olikin violetti.

"Tämä on tärkeää, koska se viittaa siihen, että ihmisillä on taipumus olla empaattinen vieraita kohtaan, mikäli stereotypiat eivät sumenna suhtautumista", Aglioti sanoo.