Viisivuotiaan atooppinen ihottuma. Kuva: <A HREF=http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Atopic_dermatitis_child.JPG>Wikimedia Commons</A>
Viisivuotiaan atooppinen ihottuma. Kuva: Wikimedia Commons

"Atooppinen marssi" ihottumasta astmaan voidaan ehkä pysäyttää.

Monet allergisesta ihottumasta kärsivät lapset saavat kuukausia tai jopa vuosia myöhemmin astman. Tutkijat kutsuvat tätä allergisen reagointitavan kehitystä "atooppiseksi marssiksi".

Washingtonin yliopiston tutkijat St. Louisissa ovat löytäneet atooppisen marssin mahdollisen selitysmekanismin. He huomasivat, että vaurioituva iho erittää ainetta, joka kulkeutuu verenkierrossa muihin kudoksiin ja aiheuttaa astmaoireita allergeeneille altistetuille laboratoriohiirille.

PLoS Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihottuman varhainen hoito ja sitä aiheuttavan aineen välttäminen voivat estää astman kehittymisen lapsille, joilla on jo ihottuma.

Vakavasta allergisesta ihottumasta kärsivistä lapsista 50-70 prosentille kehittyy astma. Koko väestössä astma on paljon harvinaisempi: se on Yhdysvalloissa 9 prosentilla lapsista ja 7 prosentilla aikuisista. Atooppinen ihottuma on 17 prosentilla lapsista.

Lääkärit ja tutkijat ovat päätyneet erilaisiin teorioihin siitä, miksi ihottuma on yhteydessä astmaan. Onko joillakin ihmisillä immuunijärjestelmän häiriö, joka saa ylireagoimaan allergeeneihin, jotka ovat kontaktissa ihoon ja hengitysteihin? Vai onko heillä päinvastoin vikoja ihossa ja hengitysteissä, jotka johtavat liioiteltuun immuunivasteeseen?

Ihotautiprofessori Raphael Kopanin nyt tekemän löydön mukaan ongelma alkaa vaurioituvasta ihosta. Tutkijat huomasivat, että rikkoutuneen ihon solut erittävät TSLP:tä, ainetta joka voi aiheuttaa voimakkaan immuunivasteen.

Kun TSLP kulkeutuu verenkierrossa keuhkoihin, se aiheuttaa astmalle tyypillisen yliherkkyyden.

Tutkijat käyttivät hiiriä, joille tuotettu geenivirhe aiheutti ihoon ekseeman kaltaisia vaurioita, joiden kohdalla iho paksuni ja tulehtui. Rikkoutunut iho eritti TSLP:tä osana hälytysjärjestelmää, joka varoittaa elimistöä siitä, että sen fyysinen suojamuuri toimii heikosti. Sen tarkoitus on aktivoida immuunijärjestelmä ulkoisia hyökkääjiä vastaan.

Tutkijat arvelivat, että muut fyysiset suojamuurit, kuten keuhkot, ymmärtävät tämän hälytyksen. Siksi he kokeilivat, mitä tapahtuu, kun ihovaurioiset hiiret vetivät henkeensä allergeenia. He huomasivat, että keuhkot reagoivat voimakkaasti. Hiirien hengitys vaikeutui ja keuhkoputket supistuivat ja tulehtuivat.

"Olemme innostuneita, koska olemme rajanneet atooppisen marssin ongelman yhteen molekyyliin", Kopan sanoi. "Olemme osoittaneet, että iho voi toimia viestivänä elimenä ja ajaa keuhkot allergiseen tulehdukseen vapauttamalla TSLP:tä. Nyt on tärkeää löytää keinoja estää ihoa tuottamasta TSLP:tä. Jos se onnistuu, linkki ihottuman ja astman välillä voidaan murtaa."

Myös astmapotilaiden keuhkot tuottavat TSLP:tä. Kopanin mukaan ihotutkimus voi auttaa löytämään keinoja vaikuttaa keuhkoissa syntyneeseen TSLP:hen. Siten voitaisiin auttaa myös potilaita, joiden astma ei ole yhteydessä ihottumaan.

Musiikki soi aivoissa kaikkialla. Kuva: Getty Images

Kansien kärkitilan nappasi koira.

Tiede-lehden lukijat ovat antaneet vuosipalautteensa eli äänestäneet vuoden 2017 jutut ja kannet.

Tänä vuonna Tieteessä julkaistiin 76 artikkelia. Kannatus jakautui laajalti, mutta kolmen kärki oli hyvin tasainen. Sijat ratkesivat muutamilla äänillä.

Vuoden jutut

1.  Aivot rakastavat musiikkia

Artikkeli kertoi, kuinka musiikki on paljon muutakin kuin kuuntelunautinto. Musiikkiharrastus vahvistaa aivoja ja kehittää kognitiivisia valmiuksia keskittymiskyvystä muistiin ja älyyn.

Artikkeli ilmestyi numerossa 11/2017. Kirjoittajat olivat tiedetoimittajat Panu Räty ja Kirsi Heikkinen.

2. Mitä koira näkee sinussa?

Artikkeli kysyi, miten paras ystävämme suhtautuu meihin ja mitä se meidän mielenliikkeistämme ja tekemisistämme tajuaa.

Artikkeli ilmestyi numerossa 6/2017. Kirjoittaja oli tiedetoimittaja Maija Karala.

3. Elämän suurimmat arvoitukset

Artikkeli kysyi, mitä nykytiede sanoo maailman pohdituimmista asioista, kuten tietoisuuden olemuksesta ja elämän tarkoituksesta.

Artikkeli ilmestyi numerossa 2/2017. Kirjoittajat olivat New Scientist -lehden tiedetoimittajia.

 

Lue Digilehdet.fi:ssä

Jos olet jonkin Sanoman aikakauslehden tilaaja, voit lukea voittoisat artikkelit Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevista linkeistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet.

 

Vuoden kannet

Tasainen oli myös kansiäänestys. Lämpenevän luonnon maapallojäätelö ja Eurooppaa valtaava susi hävisivät vain hienoisesti koiralle.

Äänestyksen voittajat

Arvonnassa muhkean tietokirjapaketin voittivat

Jaakko Rantanen, Hämeenlinna

Nikolas Uso, Helsinki

Veera Vedenpää, Teerijärvi

 

Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.
Muinainen punkki jäi meripihkaan. Kuva on tutkimuksesta.

Punkilla on ikää sata miljoonaa vuotta.

Meripihkaan kivettyneet eläimet ovat melkein kuin valokuvia dinosaurusten ajasta. Nyt Myanmarista on löytynyt kivettynyttä meripihkaa, jonka sisällä on ikivanha punkki.

Pieni otus on imenyt itsensä täyteen dinosauruksen verta ja tarraa yhä kiinni dinosauruksen sulkaan. Muinaisen havupuun pihkaan on ikuistunut hetki sadan miljoonan vuoden takaa.

Meripihkasta on löytynyt aiemmin vanhempiakin ötököitä ja esimerkiksi kokonainen muinainen linnunpoikanen. Nyt löytynyt punkki on ensimmäinen suora todiste siitä, että nämä verenimijät kiusasivat myös muinaisia eläimiä.

Toki tiedetään, että punkkeja oli olemassa jo yli 200 miljoonaa vuotta sitten. On kuitenkin harvinaista, että sekä loiseläin ja kappale sen isäntää ovat kivettyneet samaan pihkanpalaseen.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja, kuuluiko meripihkaan jämähtänyt sulka dinosaurukselle vai eräälle esihistorialliselle linnulle.

Tiedetään, että useat teropodien alalahkoon kuuluneet dinosaurukset olivat höyhenpeitteisiä. Teropodien kuuluisin edustaja on Tyrannosaurus rex. Teropodeista kehittyivät myös nykyiset linnut.

Pihkasta löytynyt punkki on tieteelle uusi ilmestys. Se edustaa aiemmin tuntematonta punkkilajia ja tutkijat antoivat sille nimeksi Deinocroton draculi, Draculan hirmuinen punkki.

Havupuun pihkaan on tarttunut muutakin kiintoisaa. Tutkijat löysivät useita meripihkaan kivettyneitä punkkeja, ja osaan niistä näyttää tarttuneen pieniä karvoja. Näiden karvojen tutkijat arvelevat olevan peräisin erään kuoriaislajin toukasta.

Nämä toukat elävät nykyäänkin lintujen ja nisäkkäiden pesissä ja popsivat pesänhaltijasta varisevaa kuollutta ihosolukkoa ja sulkia. Kun toukkia on paljon, niistä irtoilevat karvat voivat muodostaa pesän pohjalle maton.

Niinpä tutkijat päättelevät, että punkit ovat vierailleet jonkin sulkapeitteisen dinosauruksen pesässä, missä niihin on myös takertunut näitä toukkien karvoja.

Verenimijät karvoineen ja dinosauruksesta tai linnusta irronnut sulka ovat sitten jämähtäneet kiinni puun pihkaan, joka sopivissa olosuhteissa kivettyy ja vuosimiljoonien saatossa kerrostuu merenpohjaan.

Vaikka yksi punkeista on täynnä verta, joka mahdollisesti on peräisin dinosauruksesta, ei ole toivoakaan, että näistä muinaisjäänteistä saataisiin dinosauruksen dna:ta. Perimäaines ei säily ehjänä siinä kivettymisprosessissa, jossa meripihka muodostuu.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.