Goseckista noin 300 kilometriä Berliinistä lounaaseen on löydetty 7000 vuotta vanha observatorio, Scientific American -lehti ker...

Goseckista noin 300 kilometriä Berliinistä lounaaseen on löydetty 7000 vuotta vanha observatorio, Scientific American -lehti kertoo. Goseckin observatorio päihittää kuuluisan Stonehengen kahdellatuhannella vuodella. Ikäarvio perustuu paikalta löytyneisiin ruukunsirpaleisiin.

Goseck ei kuitenkaan ole yhtä näyttävä kuin Stonehenge, sillä se löydettiin vasta ilmakuvia tulkittaessa. Arkeologisissa kaivauksissa paljastui neljä samankeskistä ympyrää, joista yksi oli ollut kivikehä, toinen oja ja kaksi muuta paaluaitauksia. Rakennelman läpimitta oli 75 metriä.

Observatorioksi se voitiin tulkita kolmen kehissä olleen portin perusteella. Vaikka porteista yksi osoitti vain suurin piirtein pohjoiseen, kaksi muuta olivat sellaisissa kohdissa, että rakennelman keskellä seissyt tarkkailija näki näistä porteista Auringon nousun ja laskun talvipäivänseisauksena. Siitä tiedettiin, että nyt päivä alkaa pidentyä.



Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla