Pienet vainajat oli peitelty punaisella okralla.
Kuva: <span class="photographer">Prehistoric Commission Austrian Academy of Sciences
</span>
Pienet vainajat oli peitelty punaisella okralla. Kuva: Prehistoric Commission Austrian Academy of Sciences

Vastasyntyneiden kaksosten leposija oli suojattu mammutin olkaluulla.

Itävaltalaiset tutkijat ovat tehneet arkeologista maailmaa kohahduttaneen löydön. Noin 27 000 vuotta vanhan asutuksen raunioista on löydetty kolmen vauvaikäisen lapsen haudat.

Yhdessä haudassa oli kaksi ilmeisesti synnytykseen kuollutta lasta, jotka olivat reisiluun pituuden perusteella kaksoset. Toisessa haudassa oli yksi lapsi, joka oli kuollut kolmen kuukauden kuluessa synnytyksestä.

Hautalöydöt myöhäispaleoliittiselta kaudelta ovat melko yleisiä, mutta lasten haudat äärimmäisen harvinaisia. Tämä on saanut tutkijat ajattelemaan, ettei pienille lapsille annettu suurta merkitystä varhaisissa ihmisyhteisöissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä näkemys joutuu nyt tutkimusta johtaneen Itävallan tiedeakatemian arkeologin Christine Neugebauer-Maerschin mukaan uudelleen arvioitavaksi. Kaikki lapset oli peitetty punaisella okralla, ja yhden lapsen jalkopäähän oli laitettu norsunluisia helmiä. Kaksosten hauta oli peitetty mammutin olkaluulla ja tuettu syöksyhampaan kappaleella. Lasten hautaamiseen liittyi siis samanlaisia seremoniallisia ja rituaalisia piirteitä kuin aikuistenkin hautaamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löydön tekee huomionarvoiseksi myös sen ikä. Esimerkiksi vanhimmat Pohjois-Euroopasta löydetyt lasten haudat ovat vasta ajalta 5000-6000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla