Lontoon University Collegessa on kehitetty ikkunalasiin pinnoite, joka estää kuumalla säällä Auringon lämpösäteilyä tulemasta talon sisään. Sen sijaan valo pääsee lasin läpi esteettä,

Lontoon University Collegessa on kehitetty ikkunalasiin pinnoite, joka estää kuumalla säällä Auringon lämpösäteilyä tulemasta talon sisään. Sen sijaan valo pääsee lasin läpi esteettä, New Scientist kertoo.

Ikkunalaseja on liikalämmön estämiseksi toki pinnoitettu aiemminkin, mutta nämä pinnoitteet ovat heijastaneet lämpösäteilyn pois myös viileällä säällä, vaikka ilmainen lämpö olisi silloin suotavaa.

Ivan Parkinin ja Troy Manningin kehittämä pinnoite perustuu vanadiinioksidiin, johon on sekoitettu hieman volframia. Kun lämpötila nousee 29 asteeseen, volframi saa vanadiinioksidin kiderakenteen muuttumaan niin että se alkaa heijastaa infrapunasäteilyä eikä päästä sitä enää lävitseen. Näin lämpösäteilyvirta talon sisään ehtyy. Valon kulkuun kiderakenteen muutos ei vaikuta.

Uusi pinnoite ei aivan vielä tule ikkunalasituotantoon, sillä ensin se on saatava pysymään lasissa kiinni kunnolla. Myös sen kellertävä väri voi olla esteettinen haitta, Manning sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla