Cirruksia eli untuvapilviä. Ne koostuvat jääkiteistä, ja kunkin kiteen ytimenä saattaa olla bakteeri.
Cirruksia eli untuvapilviä. Ne koostuvat jääkiteistä, ja kunkin kiteen ytimenä saattaa olla bakteeri.

Moni yläpilvi syntynee niiden ympärille. 

Noin kymmenen kilometrin korkeudessa muodostuvat yläpilvet. Ne koostuvat jääkiteistä, jotka kertyvät tiivistymisytiminä toimivien alle millimetrin tuhannesosan kokoisten hiukkasten ympärille. On uskottu, että valtaosa noista hiukkasista tuolla korkeudella on merestä noussutta suolaa ja maanpinnasta kohonnutta pölyä sekä saasteita, mutta keskimäärin 20 prosenttia hiukkasista onkin bakteereita. Näin raportoivat Nasan lentokoneiden keräämiä ilmanäytteitä seuloneet yhdysvaltalaiset tutkijat artikkelissaan Pnas-lehdessä.

Lentokoneet haalivat näytteitä kymmenen kilometrin korkeudesta sekä maan että meren yläpuolelta, sekä normaalisäässä että kahden suuren hurrikaanin aikana. Näytteiden mikrobistoa tutkittiin rna-vertailuilla, mikroskoopilla ja viljelyillä.

Bakteerit olivat mikrobeista selvästi yleisimpiä: niitä löytyi vähintään kymmenen kertaa enemmän kuin homeita. Yhdessä kuutiometrissä oli keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria, joista 60–100 prosenttia oli elossa.

Hurrikaanien aikana bakteereita oli enemmän kuin muulloin, mikä kertoo hurrikaanituulten nostovoimasta. Joidenkin hurrikaaninäytteiden hiukkasista lähes kaikki olivat bakteereita. Ainoastaan hurrikaanien aikana löytyi ihmisperäisyyteen viittaavia lajeja, kuten kolibakteereita ja streptokokkeja. Hirmumyrsky ilmeisesti nostaa niitä kulkiessaan asutuskeskusten yli.

Bakteerilajistossa näkyi ilmamassan alkuperä: olivatko sen virtaukset nousseet enemmän maan vai meren yläpuolelta. Niin maalla kuin merellä syntyneissä ja niin hurrikaanien kuin rauhallisten säiden näytteissä kuitenkin esiintyi muiden ohessa tietyt 17 bakteeriryhmää. Tutkijat päättelevät, että ne ovat lajeja, jotka säilyvät yläilmoissa elossa pitkiä aikoja ja mahdollisesti löytävät ravintoakin sieltä. Niistä monet syövät esimerkiksi oksaalihappoa, jota muodostuu ilmassa.

Tutkijat arvioivat, että bakteerit vaikuttavat pilvien muodostumiseen luultua enemmän. Joillakin bakteerilajeilla on jopa kyky tietyillä pintaproteiineillaan edistää veden jäätymistä ja siten nopeuttaa yläpilvien jääkiteiden kasvua.

Pilvien muodostamisesta ei ole bakteereille itselleen hyötyä, eikä jäädytyskyky ole kehittynyt pilviä varten. Maanpinnalla nämä bakteerit loisivat kasveissa ja niiden lehtiä jäädyttämällä saavat aikaan solukkovaurioita, joista pääsevät kasvin sisään. 

Muoviroskaa on ajelehtinut rannalle. Kuva: Bob Jones
Muoviroskaa on ajelehtinut rannalle. Kuva: Bob Jones

Pienet katkat silppuavat mereen päätyviä muovipusseja hyvin hienojakoiseksi roskaksi, joka voi päätyä ravintoketjuun.

Ihmiskunta tuottaa vuodessa järjettömän määrän muoviroskaa. Tuoreen tutkimusarvion mukaan muovia on synnytetty maailmaan 1950-luvun jälkeen 8,3 miljardia tonnia. Valtaosa siitä päätyy roskana kaatopaikoille ja hyvin suuri osa myös mereen.

Uutena huolenaiheena on mikromuovi eli häviävän pienet muovihiukkaset. Niitä kulkeutuu meriin esimerkiksi muoviteollisuuden raaka-aineista ja keinokuituvaatteista.

Nyt englantilaisen Plymouthin yliopiston tutkijat selvittivät, mitä tavalliselle kaupan muovipussille tapahtuu meren eläinten käsittelyssä. Tulos viittaa siihen, että eläimet itsekin hajottavat muovia mikroskooppisiksi palasiksi, joka päätyy ravintoketjuun.

Tutkijat asettivat erilaisia muovipusseja Orchestia gammarellus -katkan saataville sekä laboratoriossa että meressä. Nämä parisenttiseksi kasvavat katkat ovat hajottajia, jotka syövät merenpohjasta kasvien ja eläinten jäänteitä. Kyseistä katkalajia esiintyy Euroopan rannikoilla Norjaa ja Islantia myöten.

Katkat silppusivat ja repivät muovipusseja pieniksi paloiksi ja niiden ulosteista löytyi keskimäärin puolen millin kokoisia muovihippusia. Muovin laatu ei vaikuttanut tulokseen - katkat hajottivat yhtä ahnaasti tavallisia kuin biohajoavastakin muovista tehtyjä pusseja.

Katkojen kiinnostusta lisäsi kuitenkin huomattavasti se, kun muovipussien päälle annettiin kasvaa mikrobimatto. Tämä biofilmi nopeutti muovin silppuamista nelinkertaisesti, eli katkat saattavat jopa erehtyä pitämään mereen päätyvää muovia ravinnonlähteenä, kun se aikansa muhittuaan maustuu bakteerikasvustolla. Havainto on linjassa aiempien tutkimusten kanssa. Niissä on havaittu, että eläimet saattavat erehtyä pitämään muovia ruokana.

Silppuamistahdista tutkijat laskevat, että yksi ainoa kaupan muovipussi saattaa pohjan eläinten käsittelyssä hajota jopa 1,75 miljoonaksi mikroskooppiseksi palaseksi. Ne jäävät mereen.

Tutkimuksen tekivät Plymouthin yliopiston meribiologian opiskelijat Daniella Hodgson ja Amanda Bréchon professori Richard Thompsonin kanssa.

"Vuosittain tuotetaan arviolta 120 miljoonaa tonnia kertakäyttöisiä muoviesineitä kuten kaupan muovipusseja, ja nämä kertakäyttöiset muovituotteet muodostavat valtaosan kaikesta muoviroskasta. Ne ovat uhka meren elämälle jo sinällään, mutta tulos osoittaa, että meren eläimistö levittää jätettä entisestään", professori Thompson kommentoi tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Marine Pollution Bulletin.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä1755
Liittynyt21.7.2017

Eliöt voivat itsekin silputa muovipussin mereen

Kaloja kuolee jo ennen sukukypsyyttä, kun ne syövät ensiravinnokseen mikromuovia. Ravintoketjussa muovi kertyy merieläinten elimistöön, ja häiritsee esim. hedelmällisyyttä. Muovia päätyy mereen ihan mielettömiä määriä - joka vuosi entistä enemmän, samalla kun mereneläviä pyydetään entistä enemmän... Entä pehmeästä muovista valmistetut uimapatjat, ja uima-asusteet, joista irtoaa käytön aikana runsaasti molekyylejä? Kuinka monta kiloa aurinkovoiteita päätyy päivittäin mereen? Entä hormonit,...
Lue kommentti
Aurinkokunnassamme kiitänyttä asteroidia tutkitaan vielä radioteleskoopein. Ohessa taiteilijan näkemys sikarin muotoisesta vieraasta. Kuva: ESO / M. Kornmesser
Aurinkokunnassamme kiitänyttä asteroidia tutkitaan vielä radioteleskoopein. Ohessa taiteilijan näkemys sikarin muotoisesta vieraasta. Kuva: ESO / M. Kornmesser

Asteroidi ’Oumuamua tuli Maan lähelle aurinkokuntamme ulkopuolelta ja on nyt jo yli 300 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Asteroidi ulkoavaruudesta lensi aurinkokuntaamme lokakuussa, ja se paljastui oudosti sikarin muotoiseksi. Asteroidi sai nimen ‘Oumuamua, joka tarkoittaa havaijin kielellä viestinviejää.

Tähtitieteilijät haluavat nyt tarkistaa, onko asteroidissa merkkejä vieraasta sivilisaatiosta tai Maan ulkopuolisesta älystä.

Asteroidia tutkii loppuviikosta iso Green Bankin radioteleskooppi läntisessä Virginiassa Yhdysvalloissa, kertoo The Guardian.

Radioteleskooppi seuraa asteroidia keskiviikosta alkaen ainakin kymmenen tuntia. Merkkejä etsitään neljällä eri radiotaajuudella.

”Asteroidista voisi löytyä esimerkiksi radiolähde”, sanoo tähtitieteen professori Avi Loeb Harvardin yliopistosta. Hän on mukana Breakthrough Listen -hankkeessa, joka etsii vieraan älyn merkkejä avaruudesta.

Breakthrough Listen -hanke perustettiin 2015. Se etsii elämän merkkejä planeetoilta, joita on löydetty ja löydetään miljoonalta lähimmältä tähdeltä. Hanketta rahoittaa venäläinen miljardööri Juri Milner.

”On outoa, että ensimmäinen kappale, jonka havaitsemme tulevan aurinkokuntamme ulkopuolelta, on tuon muotoinen”, sanoo Loeb.

”Jos siinä on mitään keinotekoista, saamme siitä selvää. Melko varmasti se on tavallinen kappale”, sanoi Loeb The Guardian -lehden mukaan.

Tähtitieteilijät pystyivät päättelemään asteroidin radasta, että se tuli aurinkokuntamme ulkopuolelta. Jonkin kappaleen painovoima on sinkauttanut sen tähtienväliseen avaruuteen.

‘Oumuamuan muoto mietityttää tähtitieteilijöitä. Samanlaista ei ole tavattu aurinkokunnassamme.

Vaikka signaalia maan ulkopuolisesta älystä ei saataisikaan, saa radioteleskoopilla lisää tietoa kohteesta. Vielä ei tiedetä, onko sillä vettä ja kaasuja.