Satelliittikuvassa Senegalista, Mauritaniasta ja Gambiasta nousi valtava määrä pölyä vuonna 2015. Kuva: Nasa
Satelliittikuvassa Senegalista, Mauritaniasta ja Gambiasta nousi valtava määrä pölyä vuonna 2015. Kuva: Nasa

Karkea pöly voi aiheuttaa ilmastomalleihin epätarkkuuksia

Maapallon ilmakehässä on lähes 17 miljoonaa tonnia karkeaa pölyä.

Kalifornian Ucla-yliopiston tutkijat ovat laskeneet, että karkeaa pölyä on nelinkertainen määrä verrattuna siihen, mitä nykyisissä ilmastomalleissa on otettu huomioon.

Karkea pöly on rakeisempaa kuin hienopöly, ja sen hiukkasten koko on yli viisi metrin miljoonasosaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt mitatun karkean pölyn määrä vastaa painoltaan suunnilleen Yhdysvaltain väestön yhteenlaskettua massaa. Yhdysvalloissa asuu yli 330 miljoonaa ihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Määrä voi tuntua pieneltä maapallon mitassa. Ongelmaksi voi kuitenkin tulla se, että kar­keaa pölyä on moninkertaisesti enemmän kuin nykyisissä ilmakehän ilmastomalleissa on laskettu. Karkean pölyn määrä saattaa nimittäin vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen.

Karkea pöly kiertää maapalloa ja voi lämmittää ilmakehää kuin pelätyt kasvihuonekaasut.

Siitä huolimatta kuudessa tuoreessa ilmakehän mallinnuksessa karkean pölyn määrää ei ole huomioitu tarkasti.

Pölyä löytyi lisää Uclan selvityksessä ja mittauksissa, joiden tulokset julkaisi Science Advances -tiedelehti. Tutkijoiden aineistona oli kymmeniä lentokoneista tehtyjä ilmakehän koostumuksen mittauksia. Niitä oli tehty esimerkiksi Saharan autiomaan yllä.

”Kun vertailimme tuloksiamme siihen, mitä nykyiset ilmastomallit ennustavat, niistä piirtyi esiin isoja eroja”, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja Jasper Kok yliopiston tiedotteessa.

”Ilmastomalleissa karkeaa pölyä on neljä miljoonaa tonnia. Meidän tuloksemme osoittivat, että sitä on yli 17 miljoonaa tonnia eli yli nelinkertainen määrä”, Kok sanoo.

Jos pölyä ei huomioida, asia voi vaikuttaa ilmastomallien muihin muuttujiin. Niitä ovat Kokin mukaan esimerkiksi valtamereen imeytyneen hiilidioksidin määrä ja tropiikkiin sataneen veden määrä.

Ilmakehässä on kahta erilaista pölytyyppiä. Hieno pöly viilentää ilmakehää, koska se sirottaa auringonvaloa kuten pilvet.

Karkealla pölyllä on puolestaan taipumus lämmittää ilmakehää, kuten kasvihuonekaasuilla.

Kalifornian yliopiston mallissa hienopölyn ja karkean pölyn yhteen laskettu vaikutus on ilmakehää lämmittävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla