Puut sitovat hiilidioksidia ilmakehästä.
Puut sitovat hiilidioksidia ilmakehästä.

Kyseessä on toiseksi suurin vuosittainen hyppäys lukemissa niinä 61 vuotena, joina mittauksia on tehty.

Ilmakehässä mitattiin toukokuussa ennätysmäärä hiilidioksidia, Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA kertoo.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa jatkuvasti, mutta nyt kyseessä on toiseksi suurin vuosittainen hyppäys lukemissa niinä 61 vuotena, joina mittauksia on tehty Mauna Loan tutkimusasemalla Havaijilla.

Hiilidioksidin määrä ilma­kehässä kohosi toukokuussa keskimäärin 414 ppm:ään eli tilavuuden miljoonasosaan. Ppm, englanniksi parts per million, on tärkeä ilmastonmuutoksen mittari.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvoi tämän vuoden toukokuussa 3,5 ppm:ää viime vuoden toukokuuhun verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän keskeisen kasvihuonekaasun kuukausittaiset keskipitoisuudet nousivat 400 tilavuuden miljoonasosan virstanpylvään yli vuonna 2014.

”On ratkaisevan tärkeää, että on tarkkoja, pitkän ajan hiilidioksidimittauksia, jotta ymmärretään, kuinka nopeasti fossiilisten polttoaineiden aiheuttama saastuminen muuttaa ilmastoamme”, vanhempi tutkija Pieter Tans sanoo NOAA:n tiedotteessa.

”Nämä ovat ilmakehän reaalimittauksia. Ne eivät ole riippuvaisia mistään malleista, mutta ne auttavat meitä todentamaan ilmaston mallinnuksia, jotka ovat aliarvioineet havaitun ilmastonmuutoksen nopean vauhdin.”

Hiilidioksidin määrän kasvu ilmakehässä vain kiihtyy.

Kun Mauna Loan mittaukset aloitettiin vuonna 1958, vuosittainen kasvu oli keskimäärin noin 0,7 ppm:n luokkaa. 1980-luvulla kasvu kiihtyi 1,6 ppm:n vuositasolle, ja 1990-luvulla se oli 1,5 ppm:n vuositasolla.

Viime vuosikymmenellä kasvu jälleen kiihtyi ja oli vuosittain 2,2 ppm:n luokkaa.

Tansin mukaan on olemassa paljon ja vakuuttavia todisteita siitä, että kiihtyminen johtuu kasvaneista päästöistä.

Pitoisuudet ovat vuosittain huipussaan toukokuussa juuri ennen kuin kasvit alkavat sitoa suuria määriä kasvihuonekaasuja ilmakehästä pohjoisen pallonpuoliskon kasvukaudella.

Vuodenaikojen mukaan vaihtelevia pitoisuuksia kuvaavaa kiertoa sanotaan Keelingin käyräksi. Menetelmän hiilidioksidipitoisuuksien mittaamiseksi kehitti edesmennyt yhdysvaltalainen ilmastotutkija Charles Keeling.

Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus on nyt korkein kolmeen miljoonaan vuoteen, huhtikuussa julkaistu tutkimus kertoo.

Kun ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja oli viimeksi yhtä paljon, Etelämantereen reunamilla kasvoi puita eikä Grönlannissa ollut jäätikköä.

lokki
Seuraa 
Viestejä6110

Hiilidioksidipitoisuus tekee ennätyksiä, mutta lämpenemisnopeus ei vain nouse. Nykyiseen lämpötilaan päädyttiin vähäisemmän hiilidioksidipitoisuuden vallitessa, joten nyt kun hiilidioksidipitoisuus ilmassa on korkeampi, ptiäisi lämpenemisnopeuden olla suurempi. Ei ole, vaan hitaampi, jopa laskevista trendesitä on merkkejä. Onko hiilidioksidin aiheuttaman lämpenemisen teoriassa vikaa, kun ei vastaa havaintoa?

  • ylös 26
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla