Hiilidioksidin liikkeet ilmakehässä näkyvät supertietokoneen koostamassa kuvassa. Kaasua on eniten punaisissa kohdissa. Kuva: SPL/MVPhotos
Hiilidioksidin liikkeet ilmakehässä näkyvät supertietokoneen koostamassa kuvassa. Kaasua on eniten punaisissa kohdissa. Kuva: SPL/MVPhotos

Pahamaineinen ilmastokaasu on todellisuudessa elintärkeä.

Hiilidioksidi, tuo kauhea myrkky! Tai sellaiseksi sitä ainakin voisi tiedotusvälineitä seuraamalla luulla. Todellisuudessa hiilidioksidi on elämälle täysin välttämätön aine. Itse asiassa koko olemassaolomme saattaa olla välillisesti sen aikaansaannosta.

Hiilidioksidilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössämme.

Pari kolme prosenttia ihmisestä on sileää lihasta, tahdosta riippumatonta kudosta, joka ympäröi useimpia sisäelimiä. Tämän kudoksen väsymätön liike pitää verisuonet avoimina, tyhjentää virtsarakon, nostaa ihon kananlihalle, säätelee silmään tulevan valon määrää, jäykistää peniksen sekä tekee vaginasta joustavan yhdyntää ja synnytystä varten. Ilman oikeaa määrää hiilidioksidia sileä lihaskudos lamaantuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilman hiilidioksidia meillä tuskin olisi ainakaan nykyisenkaltaista seksiä - eikä maapallolla elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rasva puhalletaan keuhkoista ulos

Hiilidioksidi osallistuu hapen kuljetukseen keuhkoista kaikkialle elimistöön. Koulukirjan tuttu kuva, jossa kirkkaasti väritetty happi menee ihmisen sisään ja likaisensävyinen CO2 tulee ulos, on tietenkin yksinkertaistus. Todellisuudessa veren kaasut ovat monimutkainen kokonaisuus, jossa hiilidioksidi osaltaan jakelee happea sinne, missä sitä tarvitaan.

Kun hiilidioksidi pujahtaa sieraimesta sisään, se muuttaa usein muotoaan sitoutumalla muihin yhdisteisiin ja alkuaineisiin. Vedyn kanssa se muodostaa bikarbonaattia, joka pitää veren happamuuden sopivana. Vesimolekyylien kanssa yhdistyvä hiilidioksidi tuottaa hiilihappoa, jota esiintyy puhtaassa muodossa vain hyvin erikoisissa oloissa. Ihmisessä se sitoutuu hetkessä muihin aineisiin, minkä ansiosta proteiinien happo– emäs-tasapaino ei heilahtele.

Kun syömme sata grammaa rasvaa, saamme tarpeeksi energiaa, jotta jaksamme juosta maltillista vauhtia puolentoista tunnin ajan tai löhötä sohvassa useamman tunnin. Rasva palaa soluissamme hitaassa reaktiossa hapen kanssa. Sadan rasvagramman polttamiseen tarvitaan 290 grammaa happea. Palamisesta syntyy 280 grammaa hiilidioksidia.

Ikuisilla laihdutuskuureillamme yritämme siis muuttaa kehomme rasvavarastoa hiilidioksidiksi. Rasvasta ei tule lihasta eikä se häviä lämpönä, vaan se puhalletaan keuhkoista ulos. Tämän vuoksi paras laihdutusohje on syödä vähemmän ja liikkua enemmän. Valitettavasti huohottamalla ja puhkumalla ei laihdu, jollei ensin polta rasvaa hiilidioksidiksi ja vedeksi.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 13/2018 on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Petri Forsell kertoo, miten hiili kiertää maassa, meressä ja ilmassa, ja mitä hyötyä ja haittaa siitä meille on.  

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

 

Tapani Kansalainen
Seuraa 
Viestejä2900

Liian hapekas ilma on yksi syypää astmaan. Astmat ja allergiat on vähentyny kun hiilidioksidin määrä on ilmassa lisääntyny. ( puolittunut )
Liikaa happea ei oo hyvä ja muinoin hilidioksiidia onkin ollut ilmassa enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla