Liikenteen pakokaasut voivat häiritä koululaista ja opiskelijaa.
Liikenteen pakokaasut voivat häiritä koululaista ja opiskelijaa.

Jos tenttipäivänä altistuu pahasti pienhiukkasille, tulos saattaa kärsiä.

Ilmansaasteet ovat haitaksi paitsi ihmisten terveydelle myös oppimiskyvylle, selviää muun muassa Yhdysvalloissa tehdystä tutkimuksesta.

Floridan osavaltiossa tukijat keksivät tarkastella lasten ja nuorten oppimistuloksia kouluissa, joihin tuuli tuo moottoritieltä autojen ja kuorma-autojen pakokaasuja. He vertasivat tällaisia kouluja toisiin, jotka olivat samalla etäisyydellä moottoritiestä mutta jonne tuuli harvemmin tieltä päin.

Tuulen mukana pakokaasuhiukkaset voivat kulkeutua useiden satojen metrien päähän. Tarkastelussa keskityttiin noin 600 metrin säteelle moottoritiestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoita kiinnostivat vuosina 1992–2002 syntyneet lapset, jotka vaihtoivat koulua siirtyessään alemmalta luokka-asteelta ylemmälle. Uusi koulu saattoi olla enimmäkseen moottoritien suunnalta puhaltavan tuulen alla tai sen yläpuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä tilanne tarjosi mahdollisuuden seurata, muuttuivatko oppilaan arvosanat, kun hänen altistuksensa tieliikenteestä kantautuville ilmansaasteille muuttui.

Kävi ilmi, että oppilaat saivat heikompia arvosanoja matematiikasta ja lukutaidosta kouluissa, jotka olivat moottoritieltä päin puhaltavan tuulen alla vähintään 60 prosenttia ajasta.

Lisäksi oli todennäköisempää, että heille tuli merkintä järjestyshäiriöistä ja että he olivat useammin poissa koulusta.

Haitat jatkuivat vielä senkin jälkeen, kun lapsi lähti pois pakokaasuille altistuvasta koulusta. Siksi tutkijat arvelevat, että ilmansaasteet voivat heikentää suoriutumista vielä kaukana tulevaisuudessa.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain taloustutkimuksen viraston NBER:n raporttina, eikä sitä ole vielä julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä.

Yhdysvaltalaiset tutkivat oppilaiden pitkäaikaista altistumista saasteille, mutta älyllinen suorituskyky voi heiketä jo yhdestä saasteisesta päivästä. Senkin seuraukset voivat olla kauaskantoiset.

London School of Economicsin Sefi Roth ja kumppanit tarkastelivat israelilaisia lukiolaisia, jotka osallistuivat päättökokeeseen. Koe on tärkeä, sillä se osaltaan ratkaisee, millaisiin jatko-opintoihin nuori päätyy.

Oppilaan tulos huononi sitä enemmän, mitä enemmän koepäivän ilmassa leijui pienhiukkasia. Jo raja-arvojen sisällä olevat pitoisuudet pilasivat suoritusta.

Heikompi koetulos heijastui tulevaan menestykseen opinnoissa. Saastealtistus koepäivänä johti keskimäärin hieman lyhyempiin yliopisto-opintoihin ja kaksi prosenttia pienempiin kuukausituloihin.

”Vaikka ilmansaasteiden vaikutus olisi lyhytkestoinen, sillä voi olla pitkäkestoisia seurauksia, jos se tapahtuu ratkaisevassa vaiheessa elämää”, Roth kommentoi BBC Futuren haastattelussa.

Roth on huomannut myös, että yliopisto-opiskelijoiden tenttitulos voivat olla kiinni sisäilman pienhiukkasista koepäivänä. Etenkin luonnontieteitä, tekniikka ja matemaattisia aineita opiskelevat miehet näyttivät kärsivän sisätilan saastealtistuksesta.

Koulumenestys ja henkinen suorituskyky voi kompuroida saasteiden takia useista syistä.

Ilman pienhiukkaset ensinnäkin pahentavat hengitystievaivoja, kuten astmaa. Kehno ilma voi myös väsyttää ja aiheuttaa päänsärkyä.

On myös mahdollista, että pienhiukkaset haittaavat suoremmin aivojen toimintaa.

Kiinalaistutkimuksessa huomattiin, että ilmansaasteet heikentävät vanhempien ihmisten päättelyä. Mitä enemmän he olivat altistunet saasteille, sitä huonommin heiltä meni kielelliset ja matemaattiset testit.

The Guardian -sanomalehdelle tutkimusta kommentoinut Hongkongin teknillisen yliopiston terveysmaantieteen tutkija Derrick Ho hakee selitystä aivoista.

”Suuret ilmansaasteiden pitoisuudet voivat mahdollisesti liittyä hapetusstressiin, aivojen tulehdukseen ja hermosolujen rappeutumiseen ihmisaivoissa”, Ho sanoi.

Alanpandew
Seuraa 
Viestejä2

Olen samaa mieltä tästä näkemyksestä, koska ilma on pilaantunut, joten opiskelijan ulkoiluaktiviteetit ovat rajoitetut. Ilman pilaantuminen lisää myös vastasyntyneiden painonpudotusta, aiheuttaen erilaisia hengityselinsairauksia, jotka ovat alttiita akuuteille keuhkoastmakohtauksille. Pienet lapset kärsivät myös muistihäiriöistä, ärtyvyydestä, ihottumasta, hengenahdistuksesta, aivastuksesta, allergioista, allergisesta nuhasta ...

Keijona
Seuraa 
Viestejä15744

Hmm.  Voidaan havaita että ne kehittyneet maat, missä koulutetuimmat ihmiset kuluttavat luonnovaroja eniten ja siten saastuttavat eniten. 

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla