Saastehiukkaset (kuvassa 2000 ja 10 000 kertaa suurenettuna) altistavat sydänkohtaukselle. Kuva: <span class="photographer">Vinayak P. Dravid</span>
Saastehiukkaset (kuvassa 2000 ja 10 000 kertaa suurenettuna) altistavat sydänkohtaukselle. Kuva: Vinayak P. Dravid

Yhdysvaltalaistutkijat saivat selville, miksi pienhiukkaset lisäävät sydänkohtauksia ja veritulppia.

Jo pitkään on tiedetty, että ilmansaasteet lisäävät sydänkohtauksen ja veritulpan riskiä. Chicagossa sijaitsevan Northwestern-yliopiston tutkijat saivat nyt selville mekanismin, jolla pienhiukkaset rasittavat verenkiertoa.

Gokhan Mutlun johtamassa tutkimuksessa hiirten keuhkoihin ruiskutettiin saastehiukkasia sisältävää liuosta. Ilmeni, että liuos sai keuhkojen puolustussoluihin kuuluvat makrofagit erittämään interleukiini 6:ta. Se kiihdyttää veren hyytymistä, mikä altistaa erityisesti sydämen ja verenkiertoelimistön sairauksista kärsiviä valtimotukokselle ja infarktille.

Pienhiukkasia syntyy esimerkiksi hiilivoimaloissa ja liikenteessä. Ne ovat kooltaan alle kymmenesosan hiuksen läpimitasta, eivätkä siksi takerru nenän ja kurkun suodattimiin, vaan pääsevät hengitysilman mukana suoraan keuhkoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo milligramman sadasosan lisäys hiukkasten määrässä kuutiometrissä ilmaa lisää infarktiriskiä 30 prosenttia. Turvallisen altistuksen rajaa ei tiedetä, mutta suurkaupungeissa hiukkaspitoisuudet ylittävät usein ympäristöviranomaisten suositustason.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutlun mukaan veren hyytymistä ehkäisevä aspiriini voi suojata riskiryhmiä saasteiden aiheuttamilta oireilta.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Clinical Investigation.

Sisältö jatkuu mainoksen alla