Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Suurin osa kuolemista johtuu pienhiukkasista.

Yli kolme miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ennenaikaisesti ulkoilman saasteisiin, etenkin pienhiukkasille altistumisesta johtuviin sairauksiin, tuore tutkimus arvioi.

Arvio perustuu vuoden 2010 tietoihin. Pienhiukkasten arvioitiin aiheuttaneen sinä vuonna 3,15 miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman eri puolilla maapalloa. Altistuminen haitallisille määrille alailmakehän otsonia liittyi noin 150 000 ihmisen kuolemaan.

Tutkija Jos Lelieveldin mukaan ilmansaasteiden voi sanoa olevan jopa suurin kuolinsyy joissakin maissa. Valtaosa ennenaikaisista ulkoilman saasteisiin liittyvistä kuolemista sattuu Aasiassa, etenkin Kiinassa ja Intiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelkästään Kiinassa kuolee tuoreen tutkimuksen mukaan yli 1,3 miljoonaa ihmistä pienhiukkasten takia. Korkeaa lukemaa selittää osaltaan se, että Kiinassa on suuri väestö ja tiheästi asuttuja kaupunkikeskuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudet tulokset ovat merkittäviä, arvioi ympäristöterveyden dosentti, ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Arviot pienhiukkasille ja otsonille altistumisen aiheuttamasta kuolleisuudesta ovat samaa luokkaa kuin Maailman terveysjärjestön (WHO) aikaisemmat arviot, vaikka altistuminen on arvioitu eri tavoilla. 

Kotitalouksien hiilen, puun ja muun biomassan polton aiheuttamat pienhiukkaset ovat Salosen mukaan suurin terveyshaittoja aiheuttava päästösektori maapallolla. Hänen mukaansa tarvittaisiin valistusta, uusien teknologioiden nopeuttamista sekä poliitikoilta rohkeutta rajoittaa päästöjä.

Aikaisemman  tutkimuksen mukaan toiset yli kolme miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain sisäilman saasteisiin liittyviin sairauksiin, lähinnä köyhissä maissa. Syynä ovat yleensä alkeelliset lämmityslaitteet ja liedet. 

Ulkoilman ja sisäilman saasteiden yhteensä aiheuttamat terveyshaitat rinnastuvat tupakanpolton aiheuttamiin.

Pienhiukkaset ovat alle 2,5 mikrometrin läpimittaisia hiukkasia. Pienikokoiset hiukkaset ovat nykytiedon mukaan ilmassa leijuvista hiukkasista vaarallisimpia, koska ne pystyvät tunkeutumaan keuhkorakkuloihin asti. Ne voivat aiheuttaa elimistössä jatkuvan tulehdustilan, kertoo Terveyskirjasto.

Pienhiukkasia tuottavat esimerkiksi liikenne, teollisuus, maatalous, dieselöljyä käyttävät generaattorit ja alkeelliset liedet, joita kehittyvien maiden asukkaat joutuvat käyttämään. Myös luonnonilmiöt, kuten hiekkamyrskyt ja metsäpalot, altistavat ihmisiä pienhiukkasille.

Suurimmat saastuttajat vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Kiinassa ja Intiassa suurin pulma ovat lämmityksen ja liesien päästämät pienhiukkaset. Yhdysvalloissa tieliikenne, voimalaitokset ja maanviljelys aiheuttavat suurimmat haitalliset päästöt. Euroopassa maatalous on tutkimuksen mukaan suurin päästölähde.

Saksalaisen Max Planck -instituutin johtama tutkimus on julkaistu tiedelehti Naturessa. Siitä kertovat muun muassa verkkolehti The Conversation ja uutistoimisto Reuters.

 

Hannu Rissanen

Pienhiukkaset aiheuttavat paljon erilaisia tappaviakin tauteja. Kaikki ihmiset kuitenkin kuolevat enemmin tai myöhemmin, joten pitää puhua ennen aikaisista kuolemista. Hiukkaista syntyy iso lasku juuri noiden tautien takia, sillä eihän ne heti tapa. Lisääntynyt sairastavuus vie paljon rahaa. Sairaita tulee luokkaa kolme miljoonaa vuodessa. Iso osa kuolee. Fossiiliset- ja bio-polttoaineet tappavat jo vuodessa enemmän kuin koko atomivoima yhteensä mukaan lukien ydinpommit. Ydinvoimaa tulee käyttää niin kauan kunnes löytyy parempia tapoja tuottaa energiaa.     

Isäntämies
Seuraa 
Viestejä177

Sensaatiohakuinen uutinen, joutavaa  uutisoida miten paljon mihinkin ihmisiä kuolee.

Ennen hyvinä aikoina ei kuoltu kuin tapaturmaisesti, tai keuhkotautiin..?

Kukaan ei ole hyödytön:
Aina voi olla edes huonona esimerkkinä

Sisältö jatkuu mainoksen alla