Kanadalaistutkijoiden mukaan liikenteen päästöt voivat altistaa rintasyövälle.
Kanadalaistutkijoiden mukaan liikenteen päästöt voivat altistaa rintasyövälle.

Kanadalaistutkijat yhdistivät rintasyövän liikennepäästöihin.

Liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet saattavat altistaa rintasyövälle, esittävät kanadalaistutkijat Environmental Health Perspectives -julkaisussa.

Mark Goldberg McGill-yliopistosta kollegoineen tutki asiaa muodostamalla Montrealin kaupungista kaksi "saastekarttaa", jotka paljastivat typpidioksidin pitoisuudet eri puolilla kaupunkia 1986 sekä 1996.
Tämän jälkeen he merkitsivät kartoille osoitteet, joissa 1996-97 rintasyöpädiagnosoidut naiset asuivat.

Analyysi osoitti, että tymäkimmin typpidioksidilla ryyditetyillä alueilla ilmeni merkittävästi enemmän rintasyöpiä kuin muualla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Korkeimman pitoisuuden alueilla asuvien naisten rintasyöpäriski oli lähes kaksinkertainen vähäpäästöisimmillä alueilla asuviin verrattuna. Ero pienimmän ja suurimman typpidioksidikuormituksen välillä oli kuusinkertainen", Goldberg sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Goldberg painottaa, että tulos ei välttämättä tarkoita sitä, että typpidioksidi olisi juuri se päästöjen ainesosa, joka rintasyövän aiheuttaa. "Liikenne sylkee monia muitakin yhdisteitä, joista osa tiedetään karsinogeenisiksi."

Toinen huomioon otettava seikka on se, etteivät tutkijat tiedä, kuinka vahvasti tutkitut naiset altistuivat saasteille kotonaan. "Se kun riippuu siitä, missä he kävivät työssä sekä siitä, paljonko he viettivät aikaa ulkona - ja missä", Goldberg sanoo.

Tutkijoiden mukaan kytkös on kuitenkin niin vakava, että se vaatii jatkotutkimuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla