Yhtä lämmintä kuin nyt ei ole ollut koskaan viime jääkauden jälkeen. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Yhtä lämmintä kuin nyt ei ole ollut koskaan viime jääkauden jälkeen. Kuva: Nasa

Viime jääkauden loppuun ulottuvat näytteet järvien pohjista paljastavat, miten ilmasto on vaihdellut.

Maapallon ilmasto vaihtelee luontaisesti pitkien aikojen kuluessa. Ilman ihmisen vaikutusta olisimme nyt menossa viileämpään suuntaan.

Sen sijaan olemme tehneet planeetasta lämpimämmän kuin se on ollut edes ennätyskuumina vuosina viimeisen 11 000 vuoden aikana, osoittaa Nature-lehdessä julkaistu tutkimus.

Wyomingin yliopiston paleoklimatologian professori Bryan Shumanin ja tohtori Jeremiah Marsicekin luotsaama ryhmä keräsi siitepölyfossiileja 642 järven ja lammen pohjasta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Paleoklimatologia tarkoittaa menneen ilmaston tutkimusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Järvien pohjasedimentistä löytyvä kivettynyt siitepöly paljastaa, millaisia kasveja siinä on kasvanut viime vuosituhansien aikana. Siitepölynäytteet ulottuvat aina viime jääkauden loppuun, 11 000 vuoden taakse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eri kasvit pärjäävät erilaisissa lämpötiloissa, ja niiden siitepölyfossiileista voidaan rakentaa varsin tarkka kuva muinaisesta ilmastosta.

Samalla ilmastontutkimuslaitos NCAR tuotti erillisessä tutkimushankkeessa oman tietokonemallinsa menneiden aikojen ilmastosta. Sitä verrattiin siitepölyaineistoon, ja molemmat kertovat samaa tarinaa: viime vuosikymmen oli noin 0,3 asteen erolla lämpimin 11 000 vuoden aikana.

Aineistosta löytyy vuosia, jolloin paikallisesti on ollut nykyistäkin lämpimämpää, mutta tutkijoiden mukaan nämä historialliset lämpöpoikkeamat rajoittuvat muutamalle alueelle Pohjois-Atlantilla eivätkä kuvasta koko ilmaston tilaa.

Nykyään on keskimäärin 3,6 astetta lämpimämpää kuin jääkauden loppuvuosina. Jääkauden lopulta ilmasto on luontaisestikin lämmennyt. Nyt trendin pitäisi kuitenkin olla taas viileämpään päin.

”Ilman ihmisiä ilmasto viilenisi. Viime 30 vuoden aikana ilmasto on lämmennyt niin, että vain yksittäiset poikkeuslämpimät vuodet kerran 500 vuodessa yltävät nykytasolle”, professori Shuman sanoo tutkimustiedotteessa.

Tutkimusta rahoittivat muun muassa Nasa, Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiö ja Yhdysvaltain ympäristöministeriö Epa.

Yhtä kauas taakse päin on kurkistettu aiemmissakin tutkimuksissa. Oregonin osavaltionyliopiston ilmastotieteilijä Shaun Marcott kollegoineen mallinsi mennyttä ilmastoa muutama vuosi sitten Science-lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessaan. Ryhmä rakensi menneen ajan ilmaston järvien ja merten pohjasta otettujen ja jääkairanäytteiden avulla.

Tämäkin tutkimus osoitti, että ilmasto lämpeni jääkauden loputtua, kunnes lämpötilat tasoittuivat tuhansiksi vuosiksi. Sitten ilmasto kääntyi viileämpään, ja alimmat lämpötilat koettiin vuosina 1450–1850. Teollistumisen jälkeen lämpötilat harppasivat pohjalukemista kohti ennätyksiä.

tassuttaja
Seuraa 
Viestejä183

Miten on mahdollista, että esimerkiksi Kuopiossa kasvaa metsälehmuksia jotka kukkivat heinäkuussa eivätkä koskaan nykyilmastossa saa siemeniään valmiiksi kesän aikana?

Voivat tietenkin linnut kuljettaa siemeniä ruuansulatuksessaan pitkiäkin matkoja tai myös ihmiset ovat saattaneet 1700-1800 luvuilla kuljettaa kasveja pitkiäkin matkoja uusille asuinsijoilleen.

Koulussa opettaja tietenkin kertoi ajan trendin mukaisesti, että oli ollut lämpimämpiä kausia ja kasvit olivat ns. reliktejä elikkä jääneet kasvamaan paikoilleen ilmaston viilenemisestä huolimatta.

Pitäisköhän muuttaa jollekin toiselle maankaltaiselle sopivalle planeetalle muutaman valovuoden päähän, tarvitaan vain  avaruusbusseja matkaa varten. Ikävää jos siellä asuville ihminen onkin vain ruokaa.

Ilmasto muuttuu kuten pörssikurssit ja nykyinen lämpötilanmuutos ei ennusta tulevaa lämpötilaa.

Aivopieruja, mutta sitähän tämänhetkinen ilmastonmuutoshössötys on!

  • ylös 22
  • alas 10
Käyttäjä1549
Seuraa 
Viestejä31

Heh, lue HS:n kommmentit, niin tuolause, ilmasto ei ole koskaan ollut näin lämmin, niin... Todellisuudessa 7 kertaa ja aivan sumalaisten tutkimusten mukaa... Nämä tutkimukset ovat edellä näitä nykyisiä kymmeniä vuosia... Heh... eikö tiede lehden toimittajien kannattaisi mennä koluamaan Helsingin yliopiston arkistoja, paljolta potaskan puhumiselta olisi välttynyt...

  • ylös 22
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla