Geologit tutkivat sulavaa jäätikköä. Kuva: USGS, Wikimedia Commons
Geologit tutkivat sulavaa jäätikköä. Kuva: USGS, Wikimedia Commons

Uudet mittaustiedot kumoavat hidastumisväitteen.

Joukko ilmastotutkijoita Yhdysvalloissa torjuu väitteen, että ilmastonmuutos olisi hidastunut viime vuosina ja 2000-luvun alussa. Heidän uusimmat ja päivitetyt mittaustietonsa osoittavat, että maapallon lämpötilan kasvu ei ole tasaantunut.

Lämpenemisen tahti on ”käytännöllisesti katsoen täysin sama” kuin viime vuosisadalla, sanovat Yhdysvaltain kansallisen merten ja ilmakehän tutkimuslaitoksen NOAA:n tutkijat. He julkaisivat asiasta artikkelin tuoreessa Science-tiedelehdessä.

Väitetyllä lämpenemisen tauolla 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla tutkijat kysyivät, mistä se saattoi johtua. Yksi yleinen väite oli, että valtameret imivät lämpöä. Muina selityksinä ilmastotutkijat tarjosivat esimerkiksi Auringon aktiivisuuden vaihteluja.

Uusi tutkimus tarkentaa esimerkiksi mittaustietoja valtamerten pintavesien lämpötilasta.

Lämpeneminen on jatkunut 15 viime vuoden ajan lähes samaan tahtiin kuin viime vuosisadalla, sanoo NOAA:n tutkija Thomas Karl. Hän johti uusinta tutkimusta.

”Paljon puhuttu maapallon lämpötilan hidastuminen on huomattavasti vähäisempää kuin on luultu”, kommentoi englantilainen ilmastotutkija Ed Hawkins Readingin yliopistosta tutkimusta BBC:lle.

Tutkijat sanovat, että maapallo ei lämpene aivan tasaisesti mutta se menee luonnollisen vaihtelun piikkiin.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan maapallon keskilämpö nousi keskimäärin noin 0,05 astetta vuosikymmentä kohti vuosina 1998–2012. Tätä paneeli vertasi keskimäärin 0,12 nousuun vuosikymmentä kohti vuosina 1951–2012.

Uusien laskelmien mukaan lämpeneminen on kuitenkin keskimäärin 0,116 astetta vuosikymmentä kohti 2000–2014. NOAA:n tutkimus vertaa tätä keskimäärin 0,113 asteeseen vuosikymmentä kohti vuosina 1950–1999.

”IPCC: n lausunto kaksi vuotta sitten siitä, että maailmanlaajuinen pintalämpötila on kohonnut vähemmän 15 viime vuoden aikana kuin 30–60 viime vuoden aikana ei ole enää pätevä”, sanoo Karl, joka johtaa NOAA:n kansallista ilmastokeskusta.

Uudessa lämpenemiskäyrässä ei ole tasannetta. Kuva: NOAA's National Centers for Environmental Information


Wade
Seuraa 
Viestejä1280
Liittynyt2.12.2013

Ilmaston lämpeneminen ei hidastunutkaan

Meneillään oleva ilmastosyklien mukainen lämpeneminen on alkanut n. vuonna 1975 ja sen vauhti on edelleen 0,16°C/vuosikymmen. CRU:n johtajan, prof. Phil Jonesin mukaan lämpenemisvauhti on vastaavaa kuten on ollut aiemmissa (valtamerten) lämpenemisjaksoissa vuosina 1860 - 80 ja 1910 - 40. http://news.bbc.co.uk/2/hi/8511670.stm Grafiikka edelliseen. http://jonova.s3.amazonaws.com/graphs/hadley/Hadley-global-temps-1850-2010-web.jpg Valtameret keräävät itseensä lämpöä vuosikymmenten aikana ja...
Lue kommentti