Leudot talvet ja varhaiset keväät vauhdittavat punkkien eli puutiaisten levittämää aivotulehdusta. Ruotsissa virusperäinen tauti on yleistynyt 80-luvulta lähtien selvästi ilmaston lämpenemisen myötä, osoittavat Tukholman yliopiston Elisabeth Lindgren j...

Leudot talvet ja varhaiset keväät vauhdittavat punkkien eli puutiaisten levittämää aivotulehdusta. Ruotsissa virusperäinen tauti on yleistynyt 80-luvulta lähtien selvästi ilmaston lämpenemisen myötä, osoittavat Tukholman yliopiston Elisabeth Lindgren ja Rolf Gustafson Lancet -lehdessä. Kaksikko tutki TBE-viruksen (tick-borne encephalitis) aiheuttamien sairastapausten ja puutiaisille suotuisten sääolojen yhteyttä Keski-Ruotsissa vuosina 1960-98.

Samanlaisia havaintoja on myös Suomesta. Virusta esiintyy pääasiassa Ahvenanmaan ja saariston puutiaisissa. Meillä puutiaisaivokuume tunnetaan Kumlingen taudin nimellä. Se on borrelioosia huomattavasti harvinaisempi. TBE-virus tarttuu noin joka neljännessadasta puremasta, borrelia-bakteeri kenties joka sadannesta. Sairastumisia kirjattiin viime vuonna 41, yleensä niitä on kymmenkunta. Kumlingen tautia varten on saatavissa rokote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla