Lämmönkätköpaikka.
Lämmönkätköpaikka.

Ilmakehän "kadonnut lämpö" lymyää valtamerissä. 

Valtameriin uppoava lämpö katkaisi ilmaston lämpenemisen vuosikymmenen ajaksi, vaikka ilmasto pitkällä aikavälillä jatkaakin lämpenemistään. Tähän viittaavat Yhdysvaltain kansallisen ilmakehätutkimuskeskuksen NCAR:n johdolla tehdyt analyysit, jotka Nature Climate Change –lehti julkaisi.

Lämpöä näytti "katoavan" jonnekin 2000-luvulla. Vuosikymmen oli säätilastojen mukaan lämpimin yli sataan vuoteen. Kuitenkin yksittäisistä vuosista 1998 oli lämpimin, eikä se löytänyt vertaansa ennen kuin vasta 2010.

Koko 2000-luvun hiilidioksidipäästöt kasvoivat koko ajan. Satelliittihavainnot taas kertoivat, että auringosta tulevan lämmön ja avaruuteen takaisin palaavan lämmön epäsuhta vain suureni. Nämä havainnot viittaavat siihen, että lämpöä kertyi jonnekin maanpiiriin. Mutta minne?

Tietokonesimulaatiot paljastivat lämpöä piiloutuneen valtameriin kymmenen vuoden ajan 300 metriä ylittäviin syvyyksiin. Tutkimus myös ennustaa, että vastaavanlaisia jaksoja voi tulla vastaan tulevan vuosikymmenen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Tulemme näkemään lämpenemisen keskeytymisjaksoja vastakin", sanoo tutkimuksen päätekijä Gerald Meehl NCAR:sta. "Jaksot kuitenkin kestävät vain noin vuosikymmenen verran, ja sen jälkeen lämpeneminen jatkuu. Tämä tutkimus osoittaa yhden syyn, miksi globaalit lämpötilat eivät nouse suorana linjana."

Simulaatiot osoittivat valtamerten syvempien kerrosten lämpenevän 18-19 prosenttia enemmän niinä aikoina, jolloin ilmastonlämpeneminen pitää taukoa, kuin muina aikoina. Tutkijoiden mukaan valtamerten sitoman lämmön vaihtelu liittyy virtauksiin ja noudattaa samanlaista rytmiä kuin El Niño ja La Niña –ilmiöt. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla