Ilmastoa voisi viilentää levittämällä rikkihiukkasia korkealle ilmakehään. Se ei kuitenkaan poista lämmittävää hiilidioksidia. Kuva: GOES Project Science Office/Nasa
Ilmastoa voisi viilentää levittämällä rikkihiukkasia korkealle ilmakehään. Se ei kuitenkaan poista lämmittävää hiilidioksidia. Kuva: GOES Project Science Office/Nasa

Yläilmakehään voidaan suihkuttaa ilmastoa jäähdyttävää rikkidioksidia lentokoneilla. Sen äkillinen lopettaminen johtaisi katastrofiin.

Ilmastonmuokkausta on pitkään tarjottu ensiavuksi taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Yksi keino on suihkuttaa lentokoneista korkealle ilmakehään kemikaaleja, kuten rikkidioksidia. Sen tuottamat aerosolihiukkaset heijastavat auringon valoa avaruuteen ja ilmasto viilenee.

Näin käy suurten tulivuortenpurkausten yhteydessä. Ne tuottavat ilmakehään tilapäisen rikkikerroksen, mikä viilentää ilmastoa väliaikaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmastonmuokkaus tarkoittaisi sitä, että tehtävään varustetut lentokoneet lentäisivät päiväntasaajan seudulla 15–20 kilometrin korkeudella suihkuttamassa rikkidioksidia. Se pitäisi toistaa säännöllisesti, sillä pilvi haihtuu noin vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Massiivinen ilmastonmuokkaus on kuitenkin arvaamatonta. Jäähdyttäminen voi sekoittaa ilmakehän suihkuvirtauksia ja merivirtoja, kuten ilmaston lämmetessäkin käy. Tämä johtaa puolestaan äärimmäisiin sääilmiöihin.

Rikkiyhdisteet myös heikentävät otsonikerrosta.

Ilmastotutkijat varoittavat nyt uudesta vaarasta Nature Ecology & Evolution -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessaan. He kirjoittavat, että jos ilmastonmuokkaus aloitetaan, sitä ei välttämättä voida lopettaa.

Syynä on se, että kun aerosolien viilentävä vaikutus lakkaa, ilmasto lämpenee ennalleen niin nopeasti, että eliölajit eivät ehdi sopeutua siihen. Tämä voi johtaa sukupuuttoihin ja myllertää ekosysteemit sekaisin.

Erityisesti tropiikissa lämpeneminen voi käynnistyä jopa kymmenkertaisella tahdilla verrattuna siihen, jos muokkausta ei olisi aloitettukaan.

”Ilmastonmuokkauksen yhtäkkinen pysäytys olisi valtava uhka ympäristölle ja luonnon monimuotoisuudelle. Haluammeko ottaa sen riskin?”, kysyy ilmastotieteen professori Alan Robock New Jerseyn Rutgersin yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkijat perustavat laskelmansa tilanteeseen, jossa ilmastonmuokkauksen avulla käytännössä kumottaisiin lämpeneminen.

Ilmastoa viilennettäisiin rikkidioksidin suihkutuksilla maailmanlaajuisesti noin yhdellä asteella. Keskilämpötila siis palautettaisiin samalle tasolle kuin ennen teollistumista 1800-luvulla.

Yläilmakehään pitäisi syytää joka vuosi viitisen miljoonaa tonnia rikkidioksidia vuosikymmenien ajan.

Näin voitaisiin ostaa lisäaikaa päästöjen leikkaukseen, mutta keinotekoinen viilennys pitää lopettaa varovaisesti, jotta ei tapahdu katastrofeja.

Tutkijoiden pelkona on, että ilmastonmuokkauksen aiheuttamat mullistukset kuten tulvat saisivat päättäjät vaatimaan muokkauksen lopettamista heti.

Lisäksi ilmastonmuokkauksen liian nopea aloittaminen aiheuttaisi Tyynellämerellä El Niño -ilmiön, josta seuraisi kuivuutta Etelä-Amerikassa.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10386

Paitsi hihhuleita, näyttää noiden ilmastoalarmistien joukossa olevan täyshulluja tai irvileukaisia psykopaatteja. Tuollainen temppu vastaa aika pitkälle atomiasevarastojen possauttelun seurauksia.

Eikä siinä kaikki. Eipä ole kovin kauaa kun joku aviisi kertoi suunnitelmasta/ehdotuksesta, että Auringon ja Maan väliin pöläytettäisiin kunnon pölypilvi lämpökilveksi. En tiedä oliko joku tutkija tosiaan ja ihan vakavissaan päästänyt julki mokoman mielettömyyden.

  • ylös 13
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla