Tuopillisista tulee luksusta. Kuva: Wikimedia Commons
Tuopillisista tulee luksusta. Kuva: Wikimedia Commons

Satojen huvetessa oluen valmistukseen liikenee yhä vähemmän ohraa.

Iilmastonmuutoksen vakavia seurauksia pohtiessa ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, riittääkö tulevaisuudessa kaljaa, mutta kiinalais-yhdysvaltalainen tutkimusryhmä on nyt tätäkin selvittänyt.

Ei riitä.

Olut tehdään ohrasta, ja ohrasadot ovat tulevaisuudessa alttiita lisääntyvälle kuivuudelle ja lämpöaalloille. Tällä hetkellä noin kuudennes maailman ohrasta käytetään oluen panemiseen, ja suurin osa menee karjan rehuksi. Satojen huvetessa oluen valmistukseen liikenee yhä vähemmän ohraa, kun eläimetkin pitää ruokkia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nature Plants -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin ilmastomallien avulla lämpenemisen vaikutusta ohrasatoihin seuraavien 80 vuoden aikana eri skenaarioissa. Talousmalleilla selvitettiin, miten ohrasatojen hupeneminen vaikuttaa oluen saatavuuteen, hintaan ja kulutukseen.

Tutkijat laskevat, että jos päästöjä ei vähennetä, oluen kulutus laskee kolmanneksen useissa Euroopan maissa. Kaikkein optimistisimmassa skenaariossa eli tilanteessa, jossa ilmaston lämpeneminen onnistutaan pysäyttämään 1,5 asteeseen, puolen litran pullon tai tölkin hinta nousee Tanskassa noin 40 senttiä ja Virossa 25 senttiä. Suomi ei ole tutkijoiden laskelmissa mukana.

Olutkriisi iskee pahiten maihin, joissa olutta tuotetaan ja kulutetaan eniten, kuten Belgiaan, Tšekkiin, Irlantiin ja Puolaan.

Jos ilmasto lämpenee neljä astetta vuosisadan loppuun mennessä, Irlannissa oluttuopin hinta kolminkertaistuu nykyisestä ja Puolassa jopa viisinkertaistuu. Irlannissa tämä tarkoittaisi suunnilleen 20 euron kaljatuoppia. Tässä pahimmassa skenaariossa Virossakin maksettaisiin puolen litran oluesta kolme euroa nykyistä enemmän.

Hintalaskelmat eivät voi olla täysin tarkkoja, sillä malleihin liittyy paljon epävarmuuksia. Niiden tarkoitus on olla lähinnä suuntaa-antavia. Hinnat nousisivat joka tapauksessa nykyisestä merkittävästi.

Oluesta tulisi siis ylellisyystuote, johon köyhillä ei enää olisi varaa. Oluen paneminen muusta viljasta kuin ohrasta ei auttaisi, sillä ilmastonmuutos uhkaa yhtä lailla muitakin viljoja.

Oluen loppuminen ei ole kovin suuri murhe maailmassa siihen nähden, että useita asteita lämpenevä maapallo muuttuu laajalta osin elinkelvottomaksi nykyisen kokoiselle väestölle ja lukemattomille eläinlajeille.

”Vaikka oluen juonnin vähentäminen tuskin on ihmiselle tuhoisaa – se voi olla jopa hyväksi terveydelle – epäilemättä miljoonille ihmisille ympäri maailmaa oluen hupeneminen ilmaston lämmetessä olisi surullinen piste i:n päälle”, tutkijat päättävät artikkelinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

MasteroftheUniverse
Seuraa 
Viestejä177

Toi ilmastosekoboltsien viimeisin kauhutarina on aivan mahtava osoitus siitä, että suuri osa kansasta on aivan totaalisen täydellisen vietävissä. Heidän kykynsä omaehtoiseen ajatteluun on käytännössä nolla, logiikasta ei ole koskaan kuultukaan, ja analyysi menee sekaisin ananakseen. Kuka se oli, joka höpisi jostain hyödyllisistä idiooteista?

Ohran hehtaarisato on noussut globaalisti vuoden 1960 noin 3t/ha nykyiseen reiluun 6 t/ha. Koko tuo aika on näiden samojen sekoboltsien mukaan ennennäkemättömän ilmastonlämpenemisen aikaa.

  • ylös 28
  • alas 9
HuuHaata
Seuraa 
Viestejä9644

Jatkoi jatkoa. Oluttölkkiin menee noin 20g ohraa. Ohra maksaa tällä hetkellä 200€ tonnilta. Siitä voi jokainen haarukoida miten paljon ohran hinnan pitää nousta, ennenkuin se vaikuttaa kulutukseen oluen osalta.

  • ylös 20
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla