Ihmiset nauttivat kesästä Eiran rannassa Helsingissä. Kuva: Mika Ranta
Ihmiset nauttivat kesästä Eiran rannassa Helsingissä. Kuva: Mika Ranta

Tosin Suomen ja Ruotsin kuuman kesän yhteyttä ilmastonmuutokseen tuore analyysi ei varmistanut.

Onko tämä nyt sitä ilmastonmuutosta, pohtii moni, kun tukalat helteet vain jatkuvat. Koko pohjoinen pallonpuolisko hikoilee poikkeuksellisessa kuumuudessa.

Äärisäitä on kuitenkin vaikea kytkeä suoraan ilmastonmuutokseen. Hellejaksoja on ollut aina. On silti selvää, että globaalisti lämpenevä ilmasto tekee poikkeuksellisista sääoloista entistä todennäköisempiä.

Ongelmaa yrittää ratkaista Oxfordin yliopiston ilmastontutkimusohjelman varajohtaja, apulaisprofessori Friedrike Otto ryhmänsä kanssa tuoreessa raportissa. Kyseessä ei ole vertaisarvioitu tutkimus, vaan nopea pyrkimys mallintaa meneillään olevaa helleaaltoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat keskittyvät Pohjois-Eurooppaan ja tarkastelevat havaintoasemia, joilta on saatavilla pitkät aikasarjat lämpötilamittauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pohjoismaiden lisäksi mukana katsauksessa ovat Irlanti ja Hollanti. Suomesta tiedot on kerätty Jokioisten ja Sodankylän Tähtelän havaintoasemilta.

Raportti arvioi tilastollisin menetelmin, kuinka harvinaisia nykyisen kaltaiset lämpöaallot ovat ja voidaanko taustalta tunnistaa lämpenevää suuntausta.

”Arviomme on, että tällaisen tai vielä suuremman lämpöaallon todennäköisyys Euroopassa on noin kaksinkertainen siihen verrattuna, jos ihminen ei olisi muuttanut ilmastoa”, Otto kertoo New Scientist -lehdessä.

Irlannin, Hollannin ja Tanskan havaintoaineistosta voidaan erottaa selkeämpi trendi kohti lisääntyviä helteitä, mutta ennustaminen on sitä vaikeampaa, mitä pohjoisemmaksi tullaan.

Suomen ja Ruotsin osalta kesäsään vuotuinen vaihtelu on niin suurta, että tutkijat eivät pysty antamaan mitään todennäköisyyslukemaa ilmastonmuutoksen vaikutukselle nyt koettuihin helteisiin.

”Mitä pohjoisemmaksi Euroopassa mennään, sitä äärimmäisempiä nyt koetut tapahtumat ovat. Pohjoisen Suomen mittausasemalla koetaan lämpötiloja, jollaisia ei ole mitattu yli sataan vuoteen”, tutkijat kirjoittavat.

”Voimme tehdä päätelmän, että ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on lisännyt vuoden 2018 kaltaisen helleaallon todennäköisyyttä myös Skandinaviassa, mutta emme pysty sanomaan, kuinka paljon”, raportti toteaa.

Ilmastotieteilijä Michael Mann huomauttaa New Scientist -lehdessä, että kertyvä tutkimustieto osoittaa ilmastonmuutoksen vaikutuksen juuri tämänkaltaisiin ääri-ilmiöihin.

Yksi syy nyt koettuihin helteisiin – oli taustalla ilmastonmuutos tai ei – on ilmakehän suihkuvirtausten jämähtäminen lähes paikalleen.

Mannin mukaan tällainen suihkuvirtausten heikkeneminen on havaittavissa myös monien muiden 2000-luvulla koettujen kuivuus-, lämpö- ja metsäpalojaksojen taustalla ympäri maailmaa.

Kaksi vuotta sitten Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Mann ryhmineen katsoi, että juuri tällaiset muutokset yleistyvät alati ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen myötä. Muutoksen taustalla voi olla arktisten alueiden kiihtyvä lämpeneminen.

Ilmaston lämpeneminen johtaa siihen, että maailmalla koetaan entistä pidempiä helleaaltoja entistä useammin. Kasvihuonekaasupäästöjen määrällä on suora yhteys lämpenemiseen ja myös korkeimman mitatun lämpötilan nousuun.

Ilmastonmuutoksen syyttäminen juuri nyt vallitsevista helteistä on kuitenkin vaikeaa, vaikka joitakin todennäköisyyksiä sille voidaan yrittää laskea.

Thor Hammer
Seuraa 
Viestejä1033

Just joo. "Ei mikään tutkimus", niinpä, Otto-poika arvelee.

Ja Michael Mann mainittu. Siis tämä Mann joka unohti käppyrästään, surullisen kuulu "jääkiekkomaila", sekä keskiajan lämpökauden että pienen jääkauden joita kiistattomia todisteita, ei yksin Euroopassa vaan myös Kauko-Idässä, ei siis lokaali ilmiö.

Venäläisten hakkerien paljastamissa viesteissä, "climategate" James Hansen viestii brittiläisille ilmastotutkijoille jotka valittavat ettei tuloksissa näy lämpenemistä, että "käyttäkää Mann' in temppua ja johan näkyy".

Mann' in "temppu" oli, kuten ilmastonmuutoksen professori Atte Korhola hesarissa kertoi, todellisten mittaustulosten ja proxyjen, siis vaikka puun lustojen, "luova" yhdistäminen, vierasta oikealle tieteelle.

Jos vielä Al Gore, hiilihumpalla omaisuutensa viisikymmenkertaistanut runkkari olisi mainittu, olisin repäissyt toogani!

  • ylös 15
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla