Kuva: <span class="photographer">Dan Strickland</span>
Kuva: Dan Strickland

Lämpimät syksyt mädättävät linnun ruokavarastot.

Ilmaston lämpeneminen voi vaikeuttaa kylmään, arktiseen talveen sopeutuneiden eläinten elämää yllättävillä tavoilla. Kanadassa elävän harmaakuukkeelin (Perisoreus canadensis) kannat ovat laskeneet rajusti, koska niiden ruokavarastot mätänevät pitkien lämpimien syksyjen aikana. Kehno ravintotilanne kevättalvella johtaa huonoon pesimätulokseen.

Ohion yliopiston tutkijat Thomas Waite ja Dan Strickland havaitsivat selvän syy-yhteyden säätilastojen ja harmaakuukkelin pesimätuloksen välillä. Harmaakuukkelit keräväät syksyn aikana valtavia ruokakätköjä, jotka normaalioloissa säilyvät ”pakastettuina” koko talven. Varastoitu ravinto otetaan käyttöön kevättalvella, kun poikaset syntyvät lumisiin ja kylmiin oloihin.

Harmaakuukkelin kannalta pahin mahdollinen yhdistelmä ovat lämpimät syksyt ja kylmät talvet. Ruoka mätänee syksyn aikana käyttökelvottomaksi, eivätkä vanhemmat löydä luonnosta riittävästi ravintoa poikasilleen. Kannan romahdus on odotetusti pahin harmaakuukkelin levinneisyyden etelärajalla, jossa syksyt ovat lämmenneet tuntuvimmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Suomessa tavattava kuukkeli (Perisoreus infaustus) kerää ruokavarastoja, mutta ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta sen kantoihin tiedetään vielä vähän. Sen suurimpana uhkana pidetään vanhojen luonnonmetsien häviämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksesta kertoi Proceedings of Royal Society of London series B.

Sisältö jatkuu mainoksen alla