Kanadalaistutkimuksen mukaan ilmasto muuttuu vielä satoja vuosia.
Kanadalaistutkimuksen mukaan ilmasto muuttuu vielä satoja vuosia.

Kanadalaistutkijoiden mukaan ilmakehään kertynyt hiilidioksidi vaikuttaa ilmastoon vielä vähintään tuhat vuotta, vaikka sen määrä ei enää lisääntyisi.

Ilmakehän lisääntynyt CO2-pitoisuus muuttaa ilmastoa parhaimmassakin tapauksessa vielä vuosisatoja. Läntisen Etelämantereen jääpeite katoaa vuoteen 3000 mennessä ja merenpinta nousee ainakin neljä metriä, raportoi tuore kanadalaistutkimus Nature Geosciencessa.

Victorian ja Calgaryn yliopistojen tutkijaryhmän ilmastomalli simuloi ensi kertaa ilmastoa tuhannen vuoden päähän.

"Luotasimme mit√§ jos ‚Äďvaihtoehtoja", maantieteen professori Shawn Marshall selitt√§√§. "Mit√§ jos lopettaisimme fossiilisten polttoaineiden k√§yt√∂n kokonaan, eik√§ hiilidioksidin m√§√§r√§ ilmakeh√§ss√§ lis√§√§ntyisi en√§√§ nykyisest√§? Miten kauan menisi, ett√§ muutoksen suunta¬†k√§√§ntyisi ja paheneeko tilanne ensin?"

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nollapäästötilanteen vaikutuksia simuloitiin vuodesta 2010 sekä 2100 alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset osoittivat, että ilmastonmuutos kumoutuu pohjoisella pallonpuoliskolla aiemmin kuin eteläisellä. Esimerkiksi Kanadassa palautuminen tapahtuu tuhannen vuoden kuluessa. Samaan aikaan tietyt osat Pohjois-Amerikkaa aavikoituvat, kun maaperä kuivuu 30 prosenttia. Meren lämpeneminen jopa viidellä asteella taas laukaisee läntisen Etelämantereen jäätikön katoamisen.

Tutkijat arvelevat, että yksi syy etelän ja pohjoisen eroihin on meriveden hidas liike Pohjois-Antantilta Etelä-Antlantille. "Tämän viipeen takia eteläiset meret alkavat vasta nyt lämmetä viime vuosisadan C02-päästöjen takia. Simulaatiomme osoitti, että lämpeneminen jatkuu sen sijaan että pysähtyisi saati palautuisi tuhannessa vuodessa."

Myös eteläisen pallonpuoliskon tuulet saattavat vaikuttaa asiaan. Marshallin mukaan etelän tuulet vain voimistuvat, mikä tuo lisää lämpöä ilmakehästä ja lämmittää merta entisestään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla