Kuva: <span class="photographer">FAO.</span>
Kuva: FAO.

Uudet ilmastomallit povaavat Afrikan kuiville seuduille rutikuivaa tulevaisuutta. Niiden mukaan kuivuus lisääntyy merkittävästi tällä vuosisadalla erityisesti Sahelin alueella ja eteläisessä Afrikassa.

Uudet ilmastomallit povaavat Afrikan kuiville alueille rutikuivaa tulevaisuutta. Pnas- ja Journal of Climate –lehdissä julkaistavien tutkimusten mukaan kuivuus lisääntyy merkittävästi tällä vuosisadalla erityisesti Sahelin alueella ja eteläisessä Afrikassa.

Sahelissa kehityksen merkit ovat olleet jo pitkään nähtävissä. ”Jos tilannetta vertaa 1970- ja 1980-lukujen kuiviin jaksoihin, tulevaisuus näyttää vielä niitäkin kuivemmalta, sillä sademäärä vähenee 30 prosenttia entisestä”, sanoo tutkija Isaac Held BBC:n verkkouutisessa.

Eteläisessä Afrikassa on pärjätty paremmin, mutta sinnekin luvataan yhä kuivempaa. Vuosina 1950-1999 kesien sademäärät ovat pudonneet viidenneksellä. Kuluvan vuosituhannen aikana kuivien alueiden raja painuu koko ajan yhä etelämmäs.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sahel on 16 kertaa Suomen kokoinen, Senegalista Sudaniin ulottuva, puolikuiva vyöhyke. Se erottaa Saharan autiomaan ja eteläisen sademetsävyöhykkeen toisistaan. Suurin osa Sahelista on savannia. Pinta-alasta vain kolme prosenttia on viljelykelpoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla