Muinaisten mayojen aikainen ilmasto saatiin selville Yok Balumin luolan tippukivistä.
Muinaisten mayojen aikainen ilmasto saatiin selville Yok Balumin luolan tippukivistä.

Tapahtumien kulku paljastui tippukivistä.

2000-vuotiaat belizeläiset tippukivet kielivät, että ilmastonmuutoksella oli väkevä vaikutus maya-yhteiskuntaan.

Nykyisessä Keski-Amerikassa asustaneet mayat jättivät jälkeensä runsaasti kiveen hakattua tietoa 300-1000 jaa. kukoistaneesta korkeakulttuuristaan. Vuosina 800-1000 merkinnät harvenivat ja loppuivat, kun mayojen järjestelmä romahti. Miten niin kehittynyt yhteiskunta saattoi hävitä, mietityttää tutkijoita edelleen.

Doug Kennett Pennsylvanian yliopistosta kollegoineen tutki ilmaston yhteyttä mayojen kulttuuriin analysoimalla Yok Balumin luolan stalagmiitteja. Niiden happi-isotoopeista saatiin selville muinaisten mayojen aikaiset sademäärät. Isotoopit ovat aikanaan tallentuneet sadeveden mukana luolan lattiasta kasvavaan tippukiveen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kivipaasimerkintöjen ja Yok Balumin stalagmiittitulosten vertailu osoitti, että runsaat sadekaudet antoivat potkua mayaväestön kasvuun ja poliittisten keskusten laajenemiseen 440-660 jaa. Sitten seurasivat kuivat kaudet, jotka söivät maatalouden tuottavuutta, sytyttivät sotia ja olivat osallisia yhteiskunnan rapautumiseen. Pitkä kuivuus 1020-1100 viimeisteli tuhon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kennett kollegoineen esittää, että ilmaston kuivuminen lisäsi ympäristön ja yhteiskunnan paineita ja johti lopulta mayojen poliittisen järjestelmän murtumiseen.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla