Imetysflashmob järjestettiin Helsingin rautatieasemalla 2012. Kuva: Kalle Kervinen
Imetysflashmob järjestettiin Helsingin rautatieasemalla 2012. Kuva: Kalle Kervinen

Uusi tutkimus kumoaa aiempaa näyttöä rintaruokinnan kognitiivisista hyödyistä.

Imetyksen tiedetään edistävän monin tavoin vauvan ja äidinkin terveyttä, mutta älykkäämmäksi se ei ilmeisesti lasta tee. Aiemmissa tutkimuksissa on löydetty älyllisiä etuja, mutta ne saattavat johtuvat muista syistä kuin imetyksestä. Tähän viittaa uusi Irlannissa tehty tutkimus.

Tutkimukseen osallistui yli 8000 lasta, joista toisia imetettiin ja toiset saivat äidinmaidonkorviketta. Äitejä ei etukäteen jaettu ryhmiin, vaan he olivat itse vapaasti päättäneet, imettävätkö he ja kuinka paljon.

Tiedetään, että imettäjissä ja ei-imettäjissä on eroja. Imettäjät ovat esimerkiksi yleensä varakkaampia ja koulutetumpia kuin ne äidit, jotka turvautuvat äidinmaidonkorvikkeeseen. Nämä seikat voivat niin ikään vaikuttaa vauvan älylliseen kehitykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat poistivat kuitenkin tilastollisin menetelmin esimerkiksi sosiaalisen taustan vaikutuksen ja fokusoivat siten nimenomaan imetyksen osuuteen lasten älyllisessä kehityksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Imettäjät jaettiin eri ryhmiin sen mukaan, kuinka pitkään he olivat antaneet rintaruokintaa. Enemmistöllä aika jäi alle kuukaudeksi. Seuraavaksi suurin ryhmä oli se, joka imetti kuukaudesta puoleen vuotta. Vain viitisen prosenttia jatkoi imetystä yli puoli vuotta.

Lasten yliaktiivisuutta, käyttäytymishäiriöitä, kielellisiä kykyjä ja päättelyä testattiin kaksi kertaa, ensin kolmevuotiaana ja sitten viisivuotiaana. Lasten tekemien testien lisäksi arvioinnissa käytettiin vanhemmilta saatuja tietoja.

Melkein kaikilla mittareilla imetetyt lapset pärjäsivät paremmin kuin imettämättömät. Mutta sen jälkeen kun tutkijat eliminoivat muiden tekijöiden osuuden, imetyksen edut kutistuivat pois.

Vain lasten yliaktiivisuus kolmevuotiaana väheni, jos lapsia oli imetetty yli puoli vuotta. Mitään muita hyötyjä tutkimuksessa ei tullut esiin. Viisivuotiaana imetyksen vaikutus ei näkynyt enää millään mittarilla.

Tutkimuksen julkaisseen Pediatrics-lehden kommenttikirjoituksessa kiinnitettään huomiota aiemmin saatuihin vastakkaisiin tuloksiin. Esimerkiksi kahden vuoden takaisen meta-analyysin mukaan imetys nostaisi tulosta älykkyystestissä 1,76 pistettä. Tämä viittasi siihen, että pientä älyllistä etua imetyksestä kuitenkin koituisi.

Vierailija

Mielenkiintoista, että köyhillä ei ole "varaa" siihen ilmaiseen ruokaan. Sen lisäksi että se ravitsee lasta parhaiten,  on imetys tehokkain ja  luonnollisin keino karistaa raskauskiloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla