Avantouinti on yksi harjoituksista, joilla voi koettaa rauhoittaa immuunijärjestelmäänsä. Kuva: Wikimedia Commons
Avantouinti on yksi harjoituksista, joilla voi koettaa rauhoittaa immuunijärjestelmäänsä. Kuva: Wikimedia Commons

Kymmenen päivän treeni rauhoitti elimistön puolustusjärjestelmää.

Autoimmuunisairauksissa, kuten nivelreumassa, elimistön puolustusjärjestelmä eli immuunijärjestelmä hyökkää omia kudoksia vastaan. Näiden tautien lääkkeet ovat kalliita, ja niillä on ikäviä sivuvaikutuksia. Siksi olisi hyvä, jos puolustusjärjestelmäänsä voisi edes jonkin verran itse hillitä. Se onnistuu lyhyellä harjoittelulla, osoittavat nyt alankomaalaiset tutkijat Pnas-lehdessä.

Matthijs Kox Nijmegenin tartuntatautien tutkimuslaitoksesta kollegoineen värväsi tutkimukseensa 30 tervettä miestä, joista 18 arvottiin koulutusryhmään ja 12 kontrolliryhmään.

Tavoitteena oli koettaa aktivoida autonomiseen hermostoon kuuluvaa sympaattista hermostoa, jonka aktivoituminen hillitsee immuunijärjestelmää. Haaste oli kova, sillä yleensä ajatellaan, että niin autonominen hermosto kuin puolustusjärjestelmä ovat ihmisen tahdon ulottumattomissa.

Idea lähti siitä, että Kox oli aiemmin tutkinut erästä hollantilaista, joka halusi rikkoa kylmänsietoennätyksen ja joka oli kehittänyt sitä varten itselleen harjoitusmenetelmän. Se sisälsi meditaatiota, hengitysharjoituksia ja kylmäaltistuksia. Kox havaitsi, että näin ennätystehtailija onnistui vaikuttamaan sympaattiseen hermostoonsa.

Kymmenen päivän ajan koulutusryhmäläisille opetettiin meditaatiota ja hengitystekniikoita, kuten hyperventilaation ja hengenpidätyksen vuorottelua, ja heitä altistettiin kylmyydelle esimerkiksi avantouinnilla ja lumessa seisomisella.

Tavoite onnistui kuin onnistuikin. Koulutusryhmäläisten veren adrenaliinipitoisuus kohosi, mikä on merkki sympaattisen hermoston aktivoitumisesta.

Kun immuunijärjestelmän ärhäkkyyttä testattiin injektoimalla koehenkilöihin pieni määrä kolibakteerin endotoksiinia, koulutusryhmäläisten puolustuksen havaittiin asettuneen tavallista rauhallisempaan tilaan.

Endotoksiini aiheuttaa immuunijärjestelmän reaktioiden tuloksena kuumetta, särkyjä ja huonovointisuutta, mutta koulutusryhmäläisille näitä syntyi vähemmän ja lyhytaikaisemmin kuin kontrolliryhmäläisille. Koulutusryhmäläisten vereen muodostui enemmän tulehdusta hillitseviä ja vähemmän sitä kiihdyttäviä välittäjäaineita kuin kontrolliryhmäläisten.

Tutkijat arvioivat, että pääosa vaikutuksista syntyi hengitysharjoitusten ansiosta. Kylmäaltistustenkaan vaikutuksia ei kuitenkaan voi tämän kokeen perusteella sulkea pois.

Tutkimus osoittaa, että puolustusjärjestelmää voi hillitä keinoilla, jotka ovat melko nopeasti opeteltavissa. Tämä voi tulevaisuudessa vaikuttaa autoimmuunisairauksien hoitoon, Kox ja kollegat arvelevat.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä