Haavojen hoito on taas edistymässä askeleen. Kuva: Wikimedia Commons
Haavojen hoito on taas edistymässä askeleen. Kuva: Wikimedia Commons

Etäohjattava implantti hoitaa haavatulehduksen ja hajoaa kudoksessa vaarattomasti.

Kehon sisään asennettavat hoitolaitteet ovat hankalia, koska laitteen huoltamiseksi tai poistamiseksi pitää tehdä uusi leikkaus ja koska monet materiaalit voivat aiheuttaa tulehduksia tai hylkimisreaktioita. Nyt kehitettiin silkkiproteiineihin perustuva haavanhoitoimplantti, jota ohjataan langattomasti ja joka silkin ominaisuuksista riippuen hajoaa elimistössä vaarattomasti esimerkiksi tunneissa tai viikoissa. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen julkaisi Pnas-lehti.

Hu Tao Tufts-yliopistosta Medfordista Massachusettsista ja kollegat upottivat magnesiumisia lämmityskäämejä silkkiproteiiniin ja asensivat niitä hiirten ihon alle. Sitten he aiheuttivat hiirille ihohaavojen tulehduksia stafylokokkibakteereilla.

Stafylokokit ovat herkkiä ruumiinlämpöä korkeammalle kuumuudelle. Kun magnesiumkäämejä ihon ulkopuolelta käsin lämmitettiin, bakteerien määrä väheni ja haavojen paraneminen nopeutui. Näin tuli osoitetuksi, että sekä etäohjaus että hoito toimivat odotusten mukaan.

Viikon ja kahden viikon päästä kokeen aloituksesta tutkijat analysoivat hiirten kudoksia. Kahdessa viikossa sekä silkki että magnesiumkäämi olivat täysin hajonneet ja imeytyneet elimistöön. Implanttialueen kudoksessa ei näkynyt merkkejä hyljinnästä tai tulehduksesta, ja elimistön magnesiummäärä oli haitattomalla tasolla.

Hajoamisajan voi ennalta määrätä säätämällä, miten silkkiproteiinimolekyylit laskostuvat, tutkijat kertovat.

Erillisessä kokeessa he lisäksi osoittivat, että implantin silkkiin voi sekoittaa myös antibioottia ja sitten valuttaa sitä lämmityksen voimin ulos.

Ihmisiin vastaavia hoitoimplantteja voisi alkaa asentaa esimerkiksi leikkaushaavoja suljettaessa tai muita haavoja tikattaessa. Jos haava tulehtuisi, implantin voisi käynnistää etänä. Jos haava paranisi omia aikojaan, implantti jätettäisiin käynnistämättä ja se imeytyisi elimistöön.

Tutkijoiden mukaan heidän kokeilemansa etäsäätöiset, itsehajoavat implantit ovat ensimmäiset laatuaan ja aloittavat lääketieteellisissä implanteissa uuden kauden.