Sekä miehet että naiset raportoivat enemmän seksiä perinteisen työnjaon perheissä.

Kokkaavat ja siivoavat aviomiehet harrastavat vähemmän seksiä kuin ne, jotka pysyttelevät pihatöissä ja autotallissa, väittää tuore tutkimus.

"Sukupuoliroolitus vaikuttaa seksin tiheyteen heteroseksuaalisissa avioliitoissa", sanoo tutkimusartikkelin pääkirjoittaja Sabino Kornrich Juan March -instituutista Madridista. Tutkimuksessa hyödynnettiin laajaa yhdysvaltalaista kyselyaineistoa, jossa on kartoitettu perhe-elämää ja kotitalouksien toimintaa.

Siinä miehet raportoivat harrastavansa seksiä keskimäärin 5,2 kertaa kuussa ja naiset 5,6 kertaa. Sekä miehistä että naisista laskivat enemmän seksikertoja ne, joiden perheessä vallitsi pikemminkin perinteinen kuin yhtäläinen työnjako.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tuloksemme viittaa siihen, että on olemassa sukupuolittuneita käsikirjoituksia, joissa perinteinen sukupuolen esittäminen on tärkeää seksuaalisen halun herättämiseksi", Kornrich sanoo. Toisin sanoen himo herää helpommin jos mies näyttäytyy perinteisessä miehen roolissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat sulkivat myös pois muita mahdollisia selityksiä. Perinteisen työnjaon parisuhteissa miehet olisivat vaikkapa saattaneet pakottaa tai painostaa vaimonsa seksiin useammin kuin nämä haluavat. Kyselyssä udeltiin myös seksielämän tyytydyttävyyttä. Jos perinteisen työnjaon perheessä seksiä olisi usein, mutta vaimo olisi siihen tyytymätön, se vihjaisi painostamiseen. Tällaista kuviota ei aineistosta löytynyt. Uskontokaan ei näyttänyt vaikuttavan asiaan.

Kornrich varoittaa silti miehiä kieltäytymästä keittiöhommista, imuroinnista ja kaupassa käynnistä. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että miesten osallistuminen kaikenlaisiin kotitöihin lisää naisten tyytyväisyyttä avioliitossa. "Niistä luistamisesta voi seurata riitaa ja tyytymärrömyyttä."

Tutkimuksen julkaisi American Sociological Review.

Sisältö jatkuu mainoksen alla