Hiiren imusuonia onnistuttiin elvyttämään kasvutekijöiden avulla. Kuva: <span class="photographer">Universal Pictures</span>
Hiiren imusuonia onnistuttiin elvyttämään kasvutekijöiden avulla. Kuva: Universal Pictures

Syövän vaurioittamia imusuonia voidaan korjata geenihoidolla.

Tuhoutuneet imusolmukkeet voivat elpyä, jos niitä vähän autetaan. Kasvutekijöiden lisääminen vaurioituneisiin imusuoniin johtaa nopeasti uuden imusuoniston syntyyn, osoittaa tuore Helsingin yliopiston tutkimus.

Imusolmukkeet ovat immuunijärjestelmän tärkeimpiä tukikohtia. Syövän hoidossa ne joudutaan kuitenkin usein poistamaan. Kun imusolmukkeet eivät enää osallistu elimistön puolustamiseen, potilas on alttiimpi infektioille ja syövän uusiutumiselle.

Tutkijat poistivat hiiriltä imusolmukkeet ja antoivat toiselle ryhmälle kasvutekijähoitoa geenisiirrolla. Seuranta osoitti, että kasvutekijöitä saaneiden hiirten imusuonisto uusiutui nopeammin ja paremmin kuin verrokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka imusolmukkeet eivät kasvaneet takaisin, hoidosta voi olla hyötyä kirurgisten toimenpiteiden tukena. Kun hiiriin istutettiin uudet imusolmukkeet, kasvutekijöitä saaneilla ne sulautuivat nopeammin ympäröivään imusuonistoon ja toimivat paremmin kuin verrokeilla. Niiden tuottamat immuunisolut kykenivät myös tunnistamaan syöpäsoluja ja tuhoamaan ne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta johtaneen Tuomas Tammelan mukaan tapaus on ensimmäinen, jossa tuhoutuneiden imusolmukkeiden toiminta on palautettu normaaliksi imusolmukesiirron ja kasvutekijähoidon yhdistelmällä.

Tutkimuksesta kertoo Nature Medicine.

Sisältö jatkuu mainoksen alla