Kuva: <span class="photographer">British Museum</span>
Kuva: British Museum

Tunnettuja kristallikalloja ei tehtykään muinaisessa Meksikossa, osoitti kansainvälinen tutkijaryhmä.

Indiana Jonesin uudessa leffassaan metsästämä kristallikallo saattaa olla väärennös, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan maailmankuulut kristallikallot eivät olekaan peräisin muinaisesta Meksikosta.

British Museum osti luonnollista kokoa olevan, yhdestä kristallimöhkäleestä veistetyn kallonsa Tiffanylta New Yorkista 1897, Smithsonian taas hankki valkoisen kvartsikallonsa Mexico Citystä 1960. Kallojen oletettiin olevan muinaismeksikolaista tekoa, koska ihmiskalloja käytettiin koristeina atsteekkien taiteessa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä kuitenkin tutki kristallikallot elektronimikroskoopilla ja havaitsi, että kumpikin niistä on työstetty menetelmin, joita muinaisilla meksikolaisilla ei ollut käytössään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan Smithsonian valkoinen kvartsikallo veistettiin juuri ennen kuin se myytiin, kun taas British Museumissa sijaitseva kristallikallo valmistettiin Euroopassa 1800-luvulla. Sen kvartsin on mitä ilmeisimmin peräisin joko Brasiliasta tai Madagascarilta – atsteekkien kauppareittien ulottumattomista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Journal of Archeolocical Science ja siitä kertoi myös Cardiffin yliopiston tiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla