Influenssavirus kantaa tehokasta hyökkäys- ja lisääntymisvarustusta. Kuva: Jukka Fordell
Influenssavirus kantaa tehokasta hyökkäys- ja lisääntymisvarustusta. Kuva: Jukka Fordell

Ennen kuin huomaat saaneesi tartunnan, viruksia on elimistössäsi miljoonia.

Se on taas täällä, jokatalvinen kiusa, influenssa. Influenssavirukset tykkäävät talvesta, sillä viileys tarjoaa niille otolliset leviämisolot. Käytämme tähän aikaan vuodesta ahkerasti julkisia kulkuvälineitä, oleskelemme sisätiloissa toistemme seurassa, ja kuiva ilma pitää puolustussolut poissa nenämme limakalvoilta, influenssan tärkeimmältä hyökkäyslinjalta.

Influenssaviruksen toiminta strategia on tehokas: soluttautuminen, valtaus ja uusien virusten tehtailu.

Influenssatartuntaan tarvitaan arviolta satoja viruksia, mutta jo yksi aivastus voi sisältää niitä 40 000. Virukset ampaisevat liikkeelle 140 kilometrin tuntivauhdilla, ja ilmalento yltää metrien päähän. Ei ihme, että uhreja tulee helposti.

Aivastaja ei yleensä vielä itsekään tiedä kantavansa influenssavirusta. Hän huomaa sairastuneensa vasta kahden kolmen päästä. Silloin elimistössä on jo miljoonia viruksia.

Influenssa tarttuu huomaamatta, koska virukset ankkuroituvat soluihimme salaa kuin takiaiset takin helmaan. Ne iskeytyvät piikkiproteiineillaan solujen puolustuskyvyttömiin pintarakenteisiin, ja pahaa-aavistamattomat solut kurovat niille suojarakkulan, joka kuljettaa ne syvälle solujen syövereihin.

Kun virukset ehtivät tumaan, solut ovat kuin noidutut. Ne alkavat vimmatusti valmistaa virusproteiineja ja koota uusia viruksia. Kuuden tunnin kuluttua jälkeläisvirukset putkahtavat ulos – ja tarttuvat uusiin soluihin.

Tällaista näytelmää esitetään taas miljoonissa kehoissa. Kausirokotteen ottaneet väistävät viruksen, jos rokote sattuu sisältämään juuri niitä viruskantoja, jotka liikkeellä ovat. Ellei satu, rokotettu ei ole sen paremmassa turvassa kuin rokottamatonkaan.

Mahdoton hävittää

Tutkijat haaveilevat universaalista influenssarokotteesta, joka toimisi paljon nykyistä useampia viruskantoja vastaan. Sekin päästäisi meidät vain jokavuotisesta rokotusrumbasta. Influenssaa se ei maapallolta kitkisi.

Asiantuntijoiden mukaan influenssaa on mahdoton hävittää, sillä virus muuntelee paljon ja nopeasti. Kopiointientsyymi tekee virheen lähes jokaisella monistuskerralla, ja viruskannat vaihtavat yhteen osuessaan kokonaisia perimän paloja. Kaiken lisäksi viruksilla on valtava säilö maailman linnuissa. Niin kauan kuin virukset viihtyvät niissä, influenssa on vaivoinamme – ja vaaranamme.

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi yltyneet influenssaepidemiat ovat tappaneet kymmeniä miljoonia ihmisiä, enemmän kuin natsit, ydinaseet ja terroristit yhteensä. Maailman terveysjärjestön mukaan normaalikin influenssa aiheuttaa joka vuosi jopa 500 000 kuolemaa, Suomessakin noin 500.

 

Lue lisää

Joulukuun 2016 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä esittelee influenssavirusten anatomian, tartuntastategian ja muuntelutekniikan.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.