Influenssavirus kantaa tehokasta hyökkäys- ja lisääntymisvarustusta. Kuva: Jukka Fordell
Influenssavirus kantaa tehokasta hyökkäys- ja lisääntymisvarustusta. Kuva: Jukka Fordell

Ennen kuin huomaat saaneesi tartunnan, viruksia on elimistössäsi miljoonia.

Se on taas täällä, jokatalvinen kiusa, influenssa. Influenssavirukset tykkäävät talvesta, sillä viileys tarjoaa niille otolliset leviämisolot. Käytämme tähän aikaan vuodesta ahkerasti julkisia kulkuvälineitä, oleskelemme sisätiloissa toistemme seurassa, ja kuiva ilma pitää puolustussolut poissa nenämme limakalvoilta, influenssan tärkeimmältä hyökkäyslinjalta.

Influenssaviruksen toiminta strategia on tehokas: soluttautuminen, valtaus ja uusien virusten tehtailu.

Influenssatartuntaan tarvitaan arviolta satoja viruksia, mutta jo yksi aivastus voi sisältää niitä 40 000. Virukset ampaisevat liikkeelle 140 kilometrin tuntivauhdilla, ja ilmalento yltää metrien päähän. Ei ihme, että uhreja tulee helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivastaja ei yleensä vielä itsekään tiedä kantavansa influenssavirusta. Hän huomaa sairastuneensa vasta kahden kolmen päästä. Silloin elimistössä on jo miljoonia viruksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Influenssa tarttuu huomaamatta, koska virukset ankkuroituvat soluihimme salaa kuin takiaiset takin helmaan. Ne iskeytyvät piikkiproteiineillaan solujen puolustuskyvyttömiin pintarakenteisiin, ja pahaa-aavistamattomat solut kurovat niille suojarakkulan, joka kuljettaa ne syvälle solujen syövereihin.

Kun virukset ehtivät tumaan, solut ovat kuin noidutut. Ne alkavat vimmatusti valmistaa virusproteiineja ja koota uusia viruksia. Kuuden tunnin kuluttua jälkeläisvirukset putkahtavat ulos – ja tarttuvat uusiin soluihin.

Tällaista näytelmää esitetään taas miljoonissa kehoissa. Kausirokotteen ottaneet väistävät viruksen, jos rokote sattuu sisältämään juuri niitä viruskantoja, jotka liikkeellä ovat. Ellei satu, rokotettu ei ole sen paremmassa turvassa kuin rokottamatonkaan.

Mahdoton hävittää

Tutkijat haaveilevat universaalista influenssarokotteesta, joka toimisi paljon nykyistä useampia viruskantoja vastaan. Sekin päästäisi meidät vain jokavuotisesta rokotusrumbasta. Influenssaa se ei maapallolta kitkisi.

Asiantuntijoiden mukaan influenssaa on mahdoton hävittää, sillä virus muuntelee paljon ja nopeasti. Kopiointientsyymi tekee virheen lähes jokaisella monistuskerralla, ja viruskannat vaihtavat yhteen osuessaan kokonaisia perimän paloja. Kaiken lisäksi viruksilla on valtava säilö maailman linnuissa. Niin kauan kuin virukset viihtyvät niissä, influenssa on vaivoinamme – ja vaaranamme.

Maailmanlaajuiseksi pandemiaksi yltyneet influenssaepidemiat ovat tappaneet kymmeniä miljoonia ihmisiä, enemmän kuin natsit, ydinaseet ja terroristit yhteensä. Maailman terveysjärjestön mukaan normaalikin influenssa aiheuttaa joka vuosi jopa 500 000 kuolemaa, Suomessakin noin 500.

 

Lue lisää

Joulukuun 2016 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä esittelee influenssavirusten anatomian, tartuntastategian ja muuntelutekniikan.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla