Maskit tulivat muotiin Meksikossa vuoden 2009 sikainfluenssaepidemian aikana.
Maskit tulivat muotiin Meksikossa vuoden 2009 sikainfluenssaepidemian aikana.

Kiinalais-yhdysvaltalainen tutkimus osoitti, että narkolepsiaa puhkeaa erityisen paljon influenssa-aaltojen jälkeen.

Nukahtamissairaus narkolepsia näyttää liittyvän paitsi sikainfluenssaan myös muihin hengitystien infektioihin, osoittaa kiinalaispotilailla tehty tutkimus. Sen sijaan yhteyttä nukahtamissairauden ja Kiinassa käytetyn sikainfluenssarokotteen väillä ei havaittu.

Narkolepsiatapaukset huipentuvat tutkimuksen mukaan viidestä seitsemään kuukauden kuluttua influenssaepidemiasta, eniten sairastumisia sattui huhtikuussa.

"Yhdessä muiden viimeaikaisten havaintojen kanssa nämä tulokset viittaavat vahvasti siihen, että talviset hengitystieinfektiot, kuten influenssa A, mukaan lukien H1N1, ja/tai Streptococcus pyogenes laukaisevat narkolepsian", tutkijat kirjoittavat Annals of Neurology -lehdessä. S. pyogenes aiheuttaa muun muassa angiinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kausi-infektiot ilmeisesti saavat aikaan elimistön puolustusreaktion, joka johtaa hypokretiiniä tuottavien neuronien tuhoutumiseen niillä, joilla on perinnöllinen alttius narkolepsiaan. Hypokretiini on vireystasoa ylläpitävä välittäjäaine, ja sitä tuottavien solujen tuhoutuminen aiheuttaa narkolepsian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa ei löytynyt yhteyttä rokotteen ja narkolepsian väillä. Tutkituista kiinalaispotilaista vain 5,6 prosenttia oli saanut sikainfluenssarokotteen. Siksi on epätodennäköistä, että narkolepsiatapaukset olisivat saaneet alkunsa rokotteista.

Kiinassa ja Yhdysvalloissa on ollut käytössä eri rokote kuin Pandemrix, jonka epäillään myötävaikuttaneen Suomessa narkolepsioiden puhkeamiseen. Pandemrix sisältää kahta immuunivastetta vahvistavaa apuainetta, joita ei käytetty rokotteissa Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Stanfordin yliopiston Emmanuel Mignotin mukaan rokottamisesta on selvää hyötyä. "Mieto rokote ilman kyseisiä apuaineita estää saamasta infektiota, joka lisää narkolepsian riskiä", Mignot sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla