Vuosittain otettava Influenssarokote tarjoaa työikäisille 70–80 prosentin suojan. Brittitutkijoiden mukaan tehoa olisi mahdollista entisestään parantaa. Kuva: WHO
Vuosittain otettava Influenssarokote tarjoaa työikäisille 70–80 prosentin suojan. Brittitutkijoiden mukaan tehoa olisi mahdollista entisestään parantaa. Kuva: WHO

Nykyinen rokote annetaan jo kierrossa olevia viruskantoja vastaan.

Terveysviranomaisten mukaan parhaan suojan influenssaa vastaan tarjoaa rokote, mutta sen teho vaihtelee, sillä influenssaviruksia on useita ja ne vielä nopeasti muuntelevat pintarakenteitaan väistääkseen puolustusmekanismejamme.

Aina helmikuussa maailman terveysjärjestön WHO:n virologit kokoontuvat päättämään, mistä viruskannoista seuraavan influenssakauden rokote tehdään. Tavallisesti siihen valitaan rakenteita kannoista, jotka parhaiten vastaavat kierrossa olevia kantoja ja joista arvioidaan voivan kehittyä epidemian aiheuttajia.

Kun influenssarokotukset Suomessa ja muualla pohjoisella pallonpuoliskolla alkavat loka-marraskuussa, kantojen valinnasta on kulunut lähes vuosi. Siinä ajassa virukset ovat saattaneet taas muuntua ja rokote menettää tehoaan.

Brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkijat esittävät Science-lehdessä, että kausi-influenssarokotteen tehoa voisi entisestään parantaa ennakoimalla virusten muuntelua ja valmistamalla rokotteen ennaltaehkäisevästi mahdollisia tulevia viruskantoja vastaan.

Tohtori Judith Fonvillen johdolla työskennellyt ryhmä on kehittänyt menetelmän, joka kuvaa sekä viruskantojen eroa että sitä, miten ihmisen immuunijärjestelmä vastaa infektioihin.

Analyysien mukaan elimistön puolustus reagoi paitsi infektoivaan kantaan myös samantyyppisen kannan aiempiin versioihin. Juuri tämä ”selustan vahvistus” mahdollistaa ajatuksen ennakoivasta rokotteesta.

Kun on epävarmaa, milloin ja miten virukset muuntelevat, olisi parempi ennakoida muuntelua kuin pysytellä ajan tasalla. Rokotteen päivityksellä ennaltaehkäisevästi ei menetetä mitään, jos rokote tarjoaa suojaa niin tulevia kuin kierrossa olevia kantoja vastaan, tutkijat arvioivat yliopistonsa tiedotteessa.

WHO:n mukaan koko maailmassa 350 miljoonaa ihmistä ottaa joka vuosi influenssarokotuksen ja pitämättä jäävät sairauspäivät säästävät yhteiskunnille huomattavia summia. Silti parannettavaa riittää. Joka vuosi kolme–viisi miljoonaa ihmistä sairastuu vakavasti ja jopa 500 000 menehtyy influenssaan.