Entistä useampi suomalainen varautuu talven influenssa-aaltoon rokotteella, mutta harva todellisuudessa hyötyy piikistä. Yhteiskunnan tai työnantajan kannalta terveen aikuisen rokottaminen on kannattamaton sijoitus, kertoo amerikkalaistutkimuksen tulok...

Entistä useampi suomalainen varautuu talven influenssa-aaltoon rokotteella, mutta harva todellisuudessa hyötyy piikistä. Yhteiskunnan tai työnantajan kannalta terveen aikuisen rokottaminen on kannattamaton sijoitus, kertoo amerikkalaistutkimuksen tuloksiin tukeutuva Suomen Lääkärilehti.

Yhdysvalloissa seurattiin rokotuskampanjan tuloksia vuosina 1997-99. Tutkimukseen osallistui lähes 2 500 tervettä teollisuustyöntekijää. Puolet joukosta otti oikean rokotteen, loput sai suoneensa suolaliuosta.

Ensimmäisenä influenssatalvena rokotteen osuuvuus oli kehno. Rokotetuista löytyi sairastuneita ja lääkärissä käyneitä huomattavasti enemmän kuin lumeryhmästä. Jälkimmäisenä vuonna rokotetuilla on hieman parempi onni. He sairastuivat jonkin verran harvemmin kuin rokottamatomat.

Kustannuksiin nähden tulokset olivat vieläkin murheellisemmat. Terveydenhoitoon ja poissaoloihin kului rokoteryhmässä selvästi enemmän dollareita.

Suomessa Kansanterveyslaitos suosittelee maksutonta rokotusta vain vanhuksille ja pitkäaikaissairaille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla