Suomalaistutkimus saattaa muuttaa nykyisiä rokotuskäytäntöjä eri puolilla maailmaa.

Influenssavirukset ehkäisevät tehokkaasti influenssaa pienillä lapsilla. Uuden suomalaistutkimuksen mukaan rokotteista on hyötyä jopa alle kaksivuotiaille, jotka ovat itse infektiolle kaikkein haavoittuvaisimpia.

The Lancet Infectious Diseases -lehdessä julkaistu tutkimus saattaa johtaa rokotuskäytäntöjen muuttumiseen monissa maissa.

Alle kaksivuotiaat ja yli 65-vuotiaat sairastavat influenssan muita useammin, ja he myös levittävät virusta eniten perheen sisällä ja asuinympäristössään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemman tutkimuksen valossa on ajateltu, että nuorten lasten rokottaminen influenssaa vastaan on kustannustehokasta. Harva tutkimus on kuitenkaan selvittänyt sitä, olisiko rokote tehokas jopa alle kaksivuotiaille, ja epäily niiden tehottomuudesta kaikkein pienimmille lapsille on levinnyt laajalle. Näytön puutteessa harvat maat ovat suositelleet väestön kattavaa rokotusta nuorimmille lapsille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomi on ainoa maa Euroopassa, joka suosittaa kaikkien 6-35 kuukautta vanhojen lasten rokottamista.

Saadakseen vahvistuksen tehosta tutkija Terho Heikkinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta arvioi kahdelle A-virukselle ja yhdelle B-virukselle immunisoivan kausi-influenssarokotteen tehoa vuonna 2007. Tutkimuksessa seurattiin 631 iältään 9-40 kuukautta vanhaa lasta, joista osa sai ja osa ei saanut rokotetta.

Rokote tehosi influenssoihin yleisesti 66 prosentin teholla ja A-kantoja vastaan 84-prosenttisesti. Alle kaksivuotiailla yleinen teho oli 66 prosenttia ja influenssa-A:ta vastaan 79 prosenttia. Kausi-influenssan B-kantoihin rokote ei ollut kovin tehokas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla