Yli 5000 fotonia sulautuu yhdeksi.

Wienin teknillinen yliopisto on tehnyt läpimurron röntgensädelaserin kehittämisessä. Aiemmin röntgensäteilyn energiaalueella toimiva laserpulssi on saatu aikaan vain huippukalliiden hiukkaskiihdyttimen avulla. Nyt se onnistui ilman sellaista.

Itävaltalaisfyysikot käyttivät röntgensäteilyn tarvitseman energian lähteenä infrapuna-alueen laserpulsseja. Apuna tutkimuksessa olivat Coloradon yliopiston röntgenekspertit.

Infrapunapulssit ohjattiin jalokaasuun, jonka atomeista pulssit irrottivat elektroneja. Sen jälkeen infrapunavalon kiihdyttämät elektronit palasivat takaisin jalokaasuatomeihin luovuttaen samalla liike-energiansa röntgensäteilynä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laser ikään kuin "vaihtaa oktaavia" muuttuen infrapunapulssista röntgenpulssiksi. Tekniikalla yli 5000 matalan energian infrapunafotonia sulautuu yhteen muodostaen yhden, korkeaenergisen röntgenfotonin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aiemmin on onnistuttu yhdistämään vain noin sata infrapunafotonia, jolloin on saatu aikaan säde ultraviolettialueelle.

Tutkijoiden mukaan teknologialla on mahdollista luoda röntgenlasereita hyvin laajalle energia-alueelle, jonka vuoksi sovelluskohteitakin on runsaasti, materiaalitekniikasta lääketieteeseen.

Tutkimukseen osallistui myös yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston ja espanjalaisen Salamancan yliopiston tutkijoita, jotka tekivät ilmiön teoriasta numeerisia laskelmia.

Tutkimusartikkelin julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla