Tulehduksista tuttu välittäjäaine interleukiini-4 voi pian ilmestyä kiellettyjen dopingaineiden listalle, jos vippaskonsteihin taipuvaiset urheilijat saavat vihiä

Tulehduksista tuttu välittäjäaine interleukiini-4 voi pian ilmestyä kiellettyjen dopingaineiden listalle, jos vippaskonsteihin taipuvaiset urheilijat saavat vihiä Cell -lehden äskettäin julkaisemasta tutkimuksessa. Georgian Emory -yliopiston apulaisprofessori Grace Pavlath työryhmineen on keksinyt IL-4:lle uuden tehtävän. Se kypsyttää ja kasvattaa lihassoluja - ainakin eläimillä.

Interleukiini- 4 näyttäisi olevan yksi niistä monista signaalimolekyyleistä, joita monet solut hyödyntävät erilaistuesssaan. Luustolihassoluissa IL-4:ää tarvitaan, kun esiastesolut eli myoblastit jakautuvat myosyyteiksi ja edelleen monitumaisiksi lihasputkiksi. Ilman interleukiinia solujen lopullinen toiminnallinen kypsyminen jää vajavaiseksi. Pavlath huomasi, että lihasputket, joilta puuttuu IL-4:ää tai sitä vastaanottavia reseptoreita olivat pienempiä ja niissä oli normaalia vähemmän tumia.

Dopingsovelluksia tulee mieleen useita. Signaalimolekyyliä voisi ruiskuttaa suoraan lihakseen. Toinen vaihtoehto oo siirtogeeni, joka tuottaisi soluihin enemmän IL-:ää tai lisäisi reseptorigeenin ilmentymistä.

Jo pitkään on epäilty, että immuunijärjestelmällä on tärkeä merkitys muun muassa verisuonten uudiskasvun eli angiogeneesin säätelyssä. Tulehdusreaktioissa tapahtuu verisuoniston muutoksia, esimerkiksi endoteelisolujen kiihtynyttä jakautumista ja hiussuonten uudelleen järjestymistä. Kroonisissa tulehdustiloissa htaas havaitaan hiussuonten lukumäärän ja koon kasvavan. Tietyt interleukiinit ilmeisesti aktivoivat VEGF-verisuonikasvutekijän geenin ihmisen valkosoluissa ja saavat ne tuottamaan suuria määriä VEGF:ää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla