Internetin perustaa viime vuosituhannella kehittänyt Vint Cerf jaksaa olla huolissaan siitäkin, miten tulevat sukupolvet pystyvät lukemaan aikamme tekstejä sujuvasti. Kuva: Wikimedia Commons.
Internetin perustaa viime vuosituhannella kehittänyt Vint Cerf jaksaa olla huolissaan siitäkin, miten tulevat sukupolvet pystyvät lukemaan aikamme tekstejä sujuvasti. Kuva: Wikimedia Commons.

Internetin kehittäjät ovat alkaneet pohtia, miten tulevaisuuden ihminen pääsee tutustumaan meidän aikaamme. Se ei ole välttämättä helppoa.

2200-luvun ihminen voi pitää 21. vuosisadan alun ihmisiä – siis meitä – pimeinä.

Kirjaimellisesti.

Jos hän näkee päätteellä tai verkossa vain digitaalisen mustan aukon, hän ei voi edes tietää meistä paljoakaan. Hän ei ehkä pääse tietoon käsiksi, koska siihen ei ole käyttöliittymiä.

”Jos emme ala nyt suunnitella, miten internetin historia säilyy digitaalisena, voi uhkakuva toteutua oikeasti.”

Näin puhisi Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa Vint Cerf, yksi internetin veteraaneista. Nykyisin hänen käyntikortissaan lukee ”internetin evankelista”.

Oikeasti hän on yksi Googlen johtajista. Mutta aikoinaan hän oli kehittämässä koko internetin tiedonsiirron perustaa. Nyt hän haluaa kehittää ”digitaalista pergamenttia”, joka säilyisi esikuvansa mukaisesti tuhansia vuosia, mieluummin ikuisesti.

”Digitaalisuus muuttaa tallentamista silla vauhdilla, että se ei enää edes muistuta sujuvasti etenevää elokuvaa vaan verkon taistelupeliä”, sanoo Cerf.

Cerf ja muutamat muut alan veteraanit ovat – ehkä ikänsä myötä – alkaneet herätä siihen, miten ja mitä internetin alkuajoista ja ajastamme voidaan joskus lukea. 

Kohta nimittäin kaikki muistot alkavat olla vain digitaalisessa muodossa, bitteinä.

Miten tuo bittitieto sitten saadaan tallennettua niin, että tulevat polvet pystyvät lukemaan sitä? Kysymys on sähköisellä ajallamme paljon vaikeampi kuin näppituntumalla luulisi. Ohjelmistot, järjestelmät ja lukulaitteet muuttuvat jopa alle vuoden välein.

Useimmilla ihmisillä on jo nyt vaikeuksia pysyä mukana vaikkapa Windowsien päivityksissä. Niinpä se ei ehkä ole yhtään helpompaa 2200-luvun historioitsijalle. Tai kenelle tahansa, joka haluaa tutustua aikaamme.

”Bittitiedon on oltava helposti saatavilla. Siitä pitää näkyä koko dokumentin  historia yleissilmäyksellä. Se on helpommin sanottu kuin tehty”, sanoi yksi tiedonsiirron veteraaneista, Glenn Edens Parc-yrityksesta Paolo Altosta. Se sijaitsee piilaaksossa San Josen kaupungin kupeessa. Siellä pidettiin tänä vuonna Yhdysvaltain  tiedeviikko.

”On esimerkiksi harhaluulo, että perheen valokuvat säilyvät paremmin ja pitempään, jos ne tallentaa digitaalisesti. Lerput ja korput ovat jo historiaa. Samoin käy tai kävi jo cd- ja dvd-levyille. Ja kun kuvat ja tallenteet menevät nyt  pilveen, voi perheenpään olla pian vaikea muistaa, mistä pilvestä niitä perheen kuvia oikein löytyykään ja millä hakusanalla”, sanoi Cerf.

Helposti luettavaa digitaalista tallennusta ja siihen liittyviä hakuja ei kehitetä vain historioitsijan käyttöön tai sen takia, että perhe haluaa muistot talteen.

Digitaalisia dokumentteja tarvitaan konkreettisesti tulevaisuudessa esimerkiksi tonttien hallinnoinnissa. Samoin tekijänoikeuksien selvittely vaatii digitaalisten dokumenttien vertailua.

Kaikkien dokumenttien määrä kasvaa nyt hurjasti. Samalla niiden tallennuksen mahdollistaa se, että muistien hinnat ovat pudonneet jyrkästi.

Cerf toivoo, etta joskus 3000-luvun alussa, kun ihminen avaa Windowsin ohjelmapäivityksen version 2964, hän voisi tutustua päivityksen avulla helposti entisajan teksteihin. Vaikka Cerfin omiin.

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.